Откриха какви личности са интернет троловете

https://www.24chasa.bg/novini/article/9949573 www.24chasa.bg
Троловете най-често са мъже между 17 и 35 г., които отделят до 70 часа седмично, за да дразнят други потребители на интернет..

Характерните им черти са нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия

Aко редовно използвате интернет като източник на информация и средство за социално общуване, вероятно сте попадали на провокативни съобщения, които са ви изваждали от кожата. Опитвали сте се аргументирано да ги оборвате или пък просто сте си замълчавали в опит да се предпазите от негативни емоции. Но дори и при втория вариант отново сте се връщали по-късно, за да видите какво се е случило с отровната дискусия, и сте си давали сметка, че продължавате да бъдете неин заложник, което още повече ви е вбесявало.

Което не е изненадващо, тъй като цялата концепция за така нареченото интернет тролене е да провокира, тормози и да предизвиква емоционален отговор. Така че проблемът не е само във вас, а в общата интернет среда, която все още трудно разпознава и елиминира троловете.

През последните години разлчни научни екипи се опитват да разгадаят какви хора тровят мрежата и какво ги мотивира. Известно е, че част от тях са платени и го правят по поръчка на организации и компании, които преследват конкретни цели, изискващи промяна в общественото мнение. Съществува обаче и внушителна група потребители на интернет, които се занимават с тролене по убеждение. Точно те представляват най-голямото предизвикателство за учените, тъй като не се ръководят от някакъв конкретен интерес, а от вътрешна потребност да манипулират и разрушават чужди усилия и дискусии.

Наскоро екип от “Бригъм Йънг” университет публикува данни от свое проучване, които показват основните личностни черти на троловете - нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия. Учените са изследвали какво ги мотивира, както и мненията на 438 потребители на социалната платформа Reddit за тях. Така са установили, че държащите се нападателно и провокативно в мрежата смятат това за форма на комуникация, обогатяваща онлайн дискусията, докато останалите участници в нея ги определят като пречещи, самохвалещи се индивидуалисти, които никога не съжаляват за своето поведение.

“Хората, които проявяват тези черти, известни като “тъмната триада”, са по-склонни да демонстрират тролинг поведение, ако получават удоволствие от пасивното наблюдение на страдащите”, обяснява Памела Брубакър от изследователския екип. Обикновено те се ръководят единствено от своето его и не изпитват емпатия, което е присъщо за нарцисизма. Склонни са да мамят и манипулират, за да се утвърждават, и са безразлични към чуждото страдание – все неща, характерни за макиавелизма. Признаците на психопатията пък са социално безотговорно поведение, съчетано с пренебрегване и нарушаване на правата на другите. Учените са се натъкнали и на schadenfreude – това е немска дума за хора, които получават удоволствие от нещастието на другите. “Те са по-загрижени за подобряване на собственото си онлайн изживяване, отколкото за това на останалите участници в дискусията, и са готови на всякакви провокации, за да го постигнат”, допълва Брубакър. Според проучването жените по-често смятат троленето за нефункционално, докато мъжете са склонни да го приемат като част от разнообразието на различни мнения.

Предишни изследвания показват аналогични резултати. Някои от тях очертават и възрастов профил на трола - мъже на възраст между 17 и 35 години, които обичат анонимността в мрежата и се чувстват добре да правят някого луд. Те са в състояние да отделят до 70 часа седмично от личното си време, за да дразнят хора онлайн. Няма да се поколебаят даже да унищожат нечий живот, тъй като им липсват емпатия и смислен социален кръг.

Твърди се, че има два вида тролове. Първите действат от скука и се опитват да създадат смешни или измислени ситуации, за да дразнят. Вторите са провокатори, които се ръководят от желание за отмъщение, ревност или необходимост да се хранят емоционално от чуждото нещастие.

Проучване на Станфордския университет твърди, че всеки човек може да се държи като трол при определени условия и да показва най-лошата си страна. И причината за това е анонимността, която осигурява мрежата.

Други изследователи обаче са категорично против такова заключение, тъй като смятат, че в основата на троленето е насилието, което не е по възможностите и разбиранията на всеки, дори лично да се чувства засегнат. За него са необходими определени психологически черти, още повече че тролът може да бъде побеждаван чрез корнтрааргументи, ако има достатъчно критична маса в интернет дискусията.

“Може да убедите хората да спрат да публикуват своите ужасни, расистки и хомофобски неща, дори да не сте в състояние да промените начина им на мислене като цяло. Всеки опит да ги накараме да спрат да пускат този боклук в мрежата е по-добре от нищо”, казва преподавателката от Харвардския университет Сюзън Банеш.

Pазобличаването на трола е възможно да става и чрез разкриване на неговата анонимност, на която толкова много разчита. Не е необходимо да търсите и да публикувате истинското му име или адрес, достатъчно е да откриете нещата, които са го вълнували в мрежата, и да ги експлоатирате в своя полза.

Проучването на “Бригъм Йънг” университет не установява връзка между откровеността и тролинга. Констатирано е увеличаващо се желание за онлайн говорене и изразяване на мнения, особено след началото на пандемията от коронавирус, но то не е свързано задължително с тролинг поведения. Това кара експертите да са оптимисти в прогнозите си, че гражданският онлайн дискурс е постижим.