Талибани превзеха важни зони в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9952857 www.24chasa.bg
Талибаните настъпват в Афганистан СНИМКА: Ройтерс

Талибаните превзеха днес ключовия окръг Панджвай в бившия си бастион - южната афганистанска провинция Кандахар, след боеве през нощта с правителствените сили, съобщиха местните власти, предава БТА.

Франс Прес отбелязва, че ислямистките бунтовници продължават да завземат територии в Афганистан с приближаването на срока на пълното изтегляне на американските войски от страната.

На около 15 километра от провинциалната столица Кандахар, окръг Панджвай дълго време бе крепост на талибаните и през годините стана арена на важни битки между бунтовниците и силите на НАТО.
Откакто САЩ започнаха на 1 май изтеглянето на войските си от Афганистан след 20 години война, талибаните засилиха офанзивата си срещу правителствените сили, за да получат контрол над селскостопански райони в цялата страна.

Превземането на Панджвай от бунтовниците стана факт два дни след изтеглянето на военните на САЩ и НАТО от военната база "Баграм", на 50 километра северно от столицата Кабул. Най-важната за международните сили, от нея се координираха операциите на коалицията срещу талибаните през последните 20 години.
Според управителя на Панджвай, Хасти Мохамад, правителствените сили се сражавали с талибаните през цялата нощ, преди да отстъпят окръга на екстремистите.

"Талибаните превзеха централата на местната полиция и сградата на местната управа", допълни Мохамад. Председателят на провинциалния съвет на Кандахар Джан Хакривал потвърди падането на Панджвай в ръцете на талибаните, обвинявайки правителствените сили, които според него са били "достатъчно на брой", в "умишлено изтегляне" от ключовия окръг.

Междувременно ислямистките бунтовници подновиха с нова сила офанзивата си в Северен Афганистан, като снощи превзеха няколко окръга, отстъпени им от бягащите правителствени сили, които намериха убежище в съседен Таджикистан, съобщиха днес представители на местните власти, цитирани от Асошиейтед прес.
Повече от 300 афганистански войници преминали границата вчера следобед при провинция Бадахшан, след като талибаните напреднали в района, посочи таджикистанският Държавен комитет за национална сигурност.

"Водени от принципите на хуманизма и добросъседството", таджикистанските власти са позволили на изтеглящите се афганистански правителствени сили да пресекат границата и да влязат в Таджикистан, се подчертава в изявлението.

Към момента талибаните контролират около една трета от всички 421 окръга и окръжни центъра в Афганистан, отбелязва АП.
Бунтовниците постигнали успехите си през последните дни в североизточната провинция Бадахшан предимно без да им се налага влизат в бой, каза членът на провинциалния съвет Мохиб ул Рахман. Според него победите на талибаните се дължат на ниския боен дух на правителствените сили, които често срещат числен превес от страна на талибаните и не получават провизии и боеприпаси.