Задържаха трима за купуване на гласове, имали списъци с 28 000 избиратели (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9955203 www.24chasa.bg
Бойко Рашков КАДЪР: БНТ

Поредни задържани за купуване на гласове дни преди парламентарните избори. Трима мъже от Хасковско са задържани със списъци с 28 000 избиратели, потвърди служебният вътрешен министър Бойко Рашков, съобщи БНТ.

По негови думи има данни, че те са осигурявали гласове на предишните избори, подготвяли се и за вота в неделя. Най-вероятно е плащано за тези гласове, посочи Рашков и назова името на конкретна партия, за която по първоначални данни са били предназначени гласовете.

Задържани са двама братя и синът на единия от тях, каза шефът на ГДНП Станимир Станев. Те са работили в областта на дезинфекцията. Освен мъжете е задържана и жена, стана ясно от Областната дирекция на МВР - Хасково.

В пристройка в двор на имот, обитаван от 79-годишен мъж, служителите на реда открили 2 класьора и 2 полиетиленови чанти с 939 листа, изписани с множество имена, данни на лица и номера на изборни секции. Иззети са били и 2 компютъра, касов принтер и 13 книги за дневни финансови отчети на свиленградско ООД, извършващо дезинфекция на 3 гранични пункта, уточниха от полицията.

Последвали неотложни действия и на адреси, обитавани от синовете на възрастния мъж в Свиленград. В дома на единия - на 51 г., са били намерени 83 банкноти с номинал от по 50 евро, 2 сим карти, флаш памет и мобилен телефон, а в дома на другия- на 45 г., и 50-годишна жена - 2 листа с изписани и напечатани имена и данни на лица и мобилен телефон.

Четиримата са били задържани до 24 часа по образуваното по досъдебно производство за нарушени избирателни права, допълниха от регионалния пресцентър на МВР.

Иззетите документи ще бъдат предадени по компетентност на НАП чрез РП-Свиленград за нуждите на извършващата се ревизия по Данъчно-осигурителния кодекс, се казва още в съобщението.
В рамките на операцията са били извършили проверки и на два други адреса.

В пристройка към къща в с. Рогозиново, община Харманли, обитавана от двама мъже на 30г. и 29г., са били открити списъци с 63 имена, а от дома на 58-годишен в с. Болярски извор, община Харманли, са били иззети 28 бюлетина за предстоящите предсрочни избори.

Работата по документирането на случаите продължава под надзора на прокуратурата.

Иззети са телефони и компютри, образувано е досъдебно производство. Станимир Станев съобщи и за задържани в Пловдив.

МВР работи и по опити за опорочаване на вота чрез подвижни избирателни секции.