Фондът за иновации се връща в Министерството на икономиката заедно с 4,75 млн. лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/9955633 www.24chasa.bg
Кирил Петков

Миналата година той беше прехвърлен в новата Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която обаче все още не е стартирала дейност

Националният иновационен фонд се връща под закрилата на Министерството на икономиката и ще продължи да се администрира от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП).

Предложението е на министъра на икономиката Кирил Петков, става ясно от портала за обществени обсъждания strategy.bg. С него на практика Петков изразява несъгласието си фондът да премине към създадената през септември миналата година Държавна агенция за научни изследвания и иновации към Министерския съвет.

На нея бяха възложени част от политиките на министерствата на икономиката и на образованието. Тя трябваше да управлява бюджет от 1,041 млрд. евро от три съществуващи оперативни програми - “Наука и образование”, ОПИК и “Електронно управление”. Парите от тях се обединиха в Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация, която ще действа от новия програмен период. Освен нея инструменти на агенцията трябваше да бъдат Фондът за научни изследвания и Националният иновационен фонд.

“Създаването на нова институция като Държавна агенция за научни изследвания и иновации, която ще доразвие иновационната екосистема в България, несъмнено е положителен факт, но тя следва да създаде свой собствен инструмент, който да допълва и подкрепя иновациите съвместно със схемата по иновационния фонд, администриран от ИАНМСП, и който да подкрепя развитието на научноизследователската и развойна дейност от науката и трансфера на знания към бизнеса и обществото”, пише в мотивите си Петков. И допълва, че агенцията все още се структурира.

Целта на промяната е да се ускорят иновациите и конкурентоспособността на предприятията. Миналата седмица на заседанието на Министерския съвет правителството реши именно да се ускори тази политика. В същото време ще се търсят начини дейността на Държавната агенция за научни изследвания и иновации да се подсили.

След създаването ѝ тя не е започнала работа по нито един проект. В началото на април тази година председателят ѝ Мартин Дановски обяви, че в следващите 12 месеца ще се работи по нов закон за научните изследвания и иновации, който ще бъде “част от реформата”, с която ще се заеме ведомството.

В момента по схемата “Подпомагане на научноизследователската и развойна дейност на предприятията и организациите за научни изследвания и разпространение на знания” фондът изпълнява 21 договора с бенефициенти по 10-ата конкурсна сесия, 24 договора по 11-ата конкурсна сесия и 2 споразумения с бенефициенти по съвместната програма “Евростарс 2”.

В същото време заради връщането на иновационния фонд към Министерството на икономиката ведомството получава 4 750 500 лв. По-голямата част от тях - 4,71 млн., са за устойчиво икономическо развитие и конкурентоспособност. По бюджетната програма “Реализация на експортния потенциал и участие в търговската политика на Европейския съюз” се прехвърлят 40 хил. лв.