Енергийният министър иска отстраняване на шефовете на "Булгартрансгаз" (обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9955849 www.24chasa.bg
Служебният министър на енергетиката Андрей Живков

Не са поискали от КЕВР одобрение за теглените над 2 млрд. лв. заеми за "Балкански поток"  

Шефът на БЕХ свиква заседание на борда на директорите във вторник

Крайното решение е на надзорния съвет на "Булгартрансгаз"

Енергийният министър Андрей Живков е поискал Българският енергиен холдинг да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз", съобщават от министерството.

В края на миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор. От тях става ясно, че при реализацията на проекта "Балкански поток" "Булгартрансгаз" ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както за сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. От комисията смятат, че всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз"  са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но "Булгартрансгаз"  изобщо не е уведомило комисията за тях, пишат от ведомството на Живков.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз"  задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на "Балкански поток", смята министърът. 

Проверката на КЕВР потвърждавала, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор, пише в съобщението.

Шефът на БЕХ Валентин Николов каза, че очаква писмено потвърждение на прессъобщението, качено на сайта на министерството, за да бъде то приложено към бъдещото решение на съвета на директорите на холдинга. А заседание на борда Николов е свикал за вторник.

Николов каза, че "Булгартрансгаз" има двустепенна система на управление и крайното решение трябва да бъде взето от надзорния съвет на преносния оператор. Така че той ще изпрати на надзора решението на борда на директорите на БЕХ, констативния протокол от приемането на доклада от проверката на КЕВР, както и документа, който дойде от министерството на енергетиката. 

От БЕХ заявиха, че решението на съвета на директорите ще бъде оповестено.  

Всъщност процедурата на КЕВР по проверката за финансирането на "Балкански поток" още не е приключила. В решението на комисията е предвидено "да се изготви заповед за работна група, която да извърши допълнително проучване дали кумулативният ефект на сделките, сключени от „Булгартрансгаз“ ЕАД са довели до свръхзадлъжнялост на енергийното предприятие и до застрашаване на сигурността на снабдяването".