Екатерина Аврамова видя репортаж за болно дете: Това е знак - ще плувам, ще спечеля, ще даря наградата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9955866 www.24chasa.bg
Успешната плувкиня спонтанно решава да участва в състезание с кауза.

Нейният жест дава тласък и в кампанията се включват много хора - парите вече са събрани и до седмици ще се състои операцията на Ники в истанбулска болница

“Здравето е най-важното, към което всеки трябва да се стреми. То е най-голямото богатство! Него не можем да заменим за медали, слава или пари!”

Това казва по специален повод в социалните мрежи многократната национална шампионка и рекордьорка по плуване Екатерина Аврамова, която живее в Лондон и от 7 години се състезава за Турция.
29-годишната спортистка

прави за първи

път нещо в

живота си, за

което съдбата

й дава знак
- включва се в нелеката битка за събиране на средства за лечение на 15-годишно момче от София с това, което може най-добре - да плува.
Турнирът Black Sea Cup се провежда във Варна в началото на юни и малко преди старта му Катя решава да го спечели и да дари парите от наградния фонд за някаква благотворителна кауза.

“Реших спонтанно да плувам на турнира Black Sea Cup във Варна за кауза, без да имам нещо конкретно предвид. В същия ден попаднах на репортаж за кампания за събиране на средства за Ники и си казах: “Ще помогна на това дете, това е знак.”

Аз съм суеверна, така че го реших бързо. Сумата не е голяма, надявам се стореното от мен да накара и други да се включат - това е по-важното”, разказа тя пред “24 часа” за случилото се.

Речено-сторено! Катя печели турнира и 3000 лв., които по-късно дава лично на майката на детето. Но това, което дава много повече от парите, е надежда, вдъхновение и вяра, а и пример за десетки българи, които след нейния жест се включиха в събирането на средства за лечението на болния от рядка форма на рак осмокласник Николай Витанов.

През последните 6 месеца животът на семейство Витанови се обръща с главата надолу. Техният син Николай е диагностициран с остеосарком - рядък вид рак и тумор в костите, който се намира в лявото коляно.

През миналия

декември го

заболява кракът

след футболен

мач
и не след дълго чуват страшната присъда.  

Започналото лечение в София не води до нищо добро - туморът продължава да расте, състоянието на детето се влошава. Лекарите предлагат ампутация на крака и нова доза тежка химиотерапия, за която обаче не дават надеждни прогнози.

Тогава семейството се насочва към болница в Истанбул, в която предлагат лечение, което не включва ампутиране на крака.
Ники заминава за турската столица на 27 май, а майка му остава в София с 9-годишната му сестра.

“Първоначалните терапии дават лъч надежда за състоянието на Ники - вече има лек прогрес. Добрата новина е, че нещата се движат според плановете на докторите.”, разказа за “24 часа” Лидия Витанова.
Преди ден майката на Ники заяви, кампанията е успяла и са събрали всичките необходими пари - 290 хил. лв.

В момента детето е в истанбулската болница и се възстановява след последната химиотерапия. Операцията за премахване на тумора е планирана за след средата на юли.

Майката и бащата на Ники потъват в океана от информация за коварната болест. Откриват, че едва 1% от раково болните страдат от остеосарком и за него се знае много малко. Това го прави по-трудно предсказуем и лечим.

След дарението на Екатерина мълниеносно откликват много хора - кой с колкото може. В тягостния процес на събиране на пари се включват и много асоциации, медии, познати и непознати, приятели.
В столичното 120-о СОУ, в което е учил Ники до осми клас, деца носят между 10 и 100 лв., някои от тях дори не го познават.

“Получаваме помощ от много места, но със сигурност жестът на младото момиче форсира кампанията. Срещнахме се с Екатерина в средата на миналата седмица в София да ми даде парите, които спечели за Ники.

Изключително мил и емоционален човек. Говорихме много за Ники, тя прегръща каузата и е готова да помогне и още, ако имаме нужда”, разказва Лидия, която трудно сдържа емоцията за случилото се и срещата със сърцатата плувкиня.

“Беше ми изключително приятно да се запозная с майката на Ники на живо, да науча повече за неговата история и заболяване”, разказа от своя страна Катя.  

Тя планира лично

да посети Ники

Екатерина Аврамова видя репортаж за болно дете: Това е знак - ще плувам, ще спечеля, ще даря наградата

в болницата,
когато има път към Истанбул и ако той е в добра кондиция. Иска да му изпрати положителна енергия и да стисне ръката му, да го насърчи в трудния път.

В момента Катя се подготвя усилено за олимпиадата в Токио, където ще участва в 100 и 200 м гръб.

“Когато чух за Ники, ми стана изключително тъжно, защото никой не заслужава това, камо ли дете! Надявам се, че макар и малка, моята помощ да е от полза и парите от наградния фонд, който спечелих, ще помогнат на момчето и неговото семейство!

Децата ни не трябва

да страдат, те са бъдещето
ни”, написа в социалните мрежи Аврамова.