Сийка Милева: По силата на законите МВР изпълнява указанията на прокурорите, а не обратно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9956589 www.24chasa.bg
Сийка Милева

Призивите на служебния министър на вътрешните работи за налагане на дисциплинарни наказания и отстраняване на колеги застрашава разделението на властите, каза пред "24 часа" говорителят на главния прокурор 

Голяма част от получените докладни записки от МВР бяха непълни и не съдържаха достатъчно данни за извършено престъпление, което наложи възлагането на допълнителни проверки от страна на наблюдаващите прокурори. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред "24 часа".

Тя припомни, че "съгласно действащото законодателство органите на МВР следва да изпълняват указанията, дадени им от съответните наблюдаващи прокурори, а не обратното".

"Поне така е според действащото законодателство на Република България, с което съм сигурна, че служебният министър на вътрешните работи е запознат, тъй като той е един от изтъкнатите представители на академичната общност и в частност в областта на наказателното право и процес", добави тя.

Милевя обясни, че Върховна касационна прокуратура е направила анализ на постъпилите сигнали, свързани с нарушения на изборното законодателство.

"Беше констатирано забавяне от страна на органите на МВР при сезирането и докладването на материали във връзка с евентуално извършени престъпления против политическите права на гражданите", каза говорителят на главния прокурор.

"Следва да се отбележи, че в периода

непосредствено преди изборния ден, се наблюдава увеличение

на опитите за неправомерно влияние

върху изборния процес. В тази връзка очакваме подобряване на координацията и взаимодействието с МВР с цел да се гарантира провеждането на честни и прозрачни избори, каза още Милева.

По думите й "проблемите в координацията между прокуратурата и органите по разследването биха били причина, която може да доведе до избягване на наказателна отговорност на част от лицата, заподозрени в извършването на престъпления против политическите права на гражданите.

"В една демократична и правова държава са недопустими атаки от представители на изпълнителната власт срещу представители на независимата съдебна власт, които уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Пример за това са призивите на служебния министър на вътрешните работи за налагане на дисциплинарни наказания и отстраняване на колеги, което застрашава принципите за разделение на властите и върховенството на правото в страната ни. Прокуратурата ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения съгласно закона", за още тя.

Милева отново призовава представителите на изпълнителната власт "да се въздържат от подобни изказвания, защото само успешното взаимодействие, а не войната, са ключов фактор за постигане на резултатите в противодействието на престъпността".