Прокуратурата се самосезира за цените на парното и тока, КЕВР ще оказва съдействие

https://www.24chasa.bg/novini/article/9958821 www.24chasa.bg
Обществено онлайн обсъждане на цените на тока и парното в КЕВР

Върховната административна процедура се е самосезирала за цените на парното и тока от 1 юли, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране. В законноустановения срок регулаторът щял отговори на ВАП по всички поставени въпроси.

Комисията припомня, че още по време на проведеното обществено обсъждане на цените националният омбудсман, който участва онлайн в заседанието, е отправила същите критики и предложения.

В мотивите към решението за цените от 1 юли КЕВР подробно е отговорила на всеки един от аргументите на Омбудсмана и ги отхвърли като неоснователни, се казва още в съобщението.

Не отговаряло на истината твърдението, че потребителите на топлинна енергия са кредитирали топлофикациите с 29 млн. лв., пишат от регулатора и припомнят, че това са данни към април.

До края на едногодишния ценови период, който изтече в края на юни 2021 г. цената на природния газ показа стръмно увеличаване и достигна почти 50,00 лв/ мвтч, при заложена годишна прогнозна цена от 30,50 лв/мвтч, за предходния регулаторен период. В представеното становище от Омбудсмана изобщо не се отчита рязкото повишаване на цената на въглеродните емисии от заложените 22,00 €/тон до 55,00 €/тон, т.е. над 2,5 пъти. Така че, топлофикационните дружества не само нямат надвзети приходи, а напротив – търпят загуби вследствие на недовзет приход, са изчислили от регулатора.

Заложената от КЕВР прогнозна цена на природния газ за целия нов едногодишен ценови период от 1 юли 2021 г.  е 45,76 лв./мвтч. Тя е значително по-ниска от утвърдената цена на природния газ за м. юли в размер на 49,94 лв. за мвтч.

Искането цената на топлинната енергия да се определя всеки месец е неприложимо, смятат от енергийния регулатор, тъй като това означава на всяко първо число на всеки месец да бъде отчитана потребената топлинната енергия на 400 000 абонати, които при това имат в жилищата си по няколко измервателни уреда. От 1 януари 2027 г.  всички уреди за дялово разпределение трябва да са с дистанционен отчет, което ще позволи отчитане на потребената енергия всеки месец, припомнят от КЕВР.