БТА вече предоставя безплатно прогнозата за времето

https://www.24chasa.bg/novini/article/9963697 www.24chasa.bg
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Прогнозата за времето на учените от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) може да се чете безплатно от днес, 7юли, в БТА, съобщиха от телеграфната агенция. Освен обобщения за големи региони тя включва и информация за 19 черноморски и 14 планински курорти у нас.

Свободният достъп е по силата на договор за сътрудничество между двете институции, който беше подписан на 22 юни от директорите на НИМХ проф. Христомир Брънзов и на БТА Кирил Вълчев.

Секцията е обогатена с графики, които показват прогнозата за температурата на въздуха, морската вода и вълнението на морето в 19 точки на черноморския бряг - нос Шабла, нос Калиакра, Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Варна, Обзор, нос Емине, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Бургас, Созопол, Приморско, Китен, Царево, Ахтопол и Синеморец.

В друга таблица е представена прогнозата за температурите в планините - на връх Мусала, връх Тодорка, връх Ботев, Черни връх, х. "Алеко", Рожен в Родопите, връх Мургаш, Пампорово, Боровец, Смолян, Банско и Добринище.

Графиките се актуализират два пъти в денонощие. През зимата информацията ще бъде обогатена и с дебелината на снежната покривка в тези точки.

Предстои през есента БТА да започне да публикува и информация от НИМХ с прогноза за времето в балнеокурортите ни.

При очаквани опасни хидрометеорологични явления БТА ще разпространява незабавно информацията от НИМХ - единствената оторизирана служба, която има право да издава предупреждения за опасни явления от хидро-метеорологичен характер.

"След свободния достъп до информацията за изборите и за ваксинацията срещу COVID-19 в България и по света с подробната прогноза за времето на НИМХ БТА прави още една стъпка към отключването на информацията от националната агенция, която, съгласно закона, от март следващата година ще се разпространява напълно свободно", каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Всички медии могат да публикуват свободно прогнозата за времето, като се позовават на НИМХ и БТА.