Испанец става шеф на концесионера на летище София

https://www.24chasa.bg/novini/article/9967289 www.24chasa.bg
Новият изпълнителен директор на "СОФ Кънект" Хесус Кабайеро, сегашният председател на надзорния съвет Илияна Цанова и Тиери ДО, който ще я смени от септември (отляво надясно).

Председател на надзорния съвет на "СОФ Кънект" ще бъде Тиери До, изпълнителен директор на "Меридиам", който заменя на поста Илияна Цанова

Хесус Кабайеро е новият изпълнителен директор на "СОФ Кънект", съобщават от компанията, която е концесионер на летище София. Той  има 17-годишен опит в летищния мениджмънт, 12 от тях като управляващ директор. Той е бил част от управлението на летищните хъбове в Мадрид и Барселона, на предпочитаното от много туристи летище Малага и главен директор на летищата Мелила и Севиля.

По образование е авиационен инженер със специализация в сферата на летищата, въздушните навигационни системи и въздушнотранспортния мениджмънт. Има магистърска степен по бизнес администрация и управление от Камарата за бизнес, търговия и индустрия на Испания и е завършил Бизнес училището към университета на Навара по Програмата за лидерско развитие.

Под неговото ръководство летище Севиля постига забележителен ръст на пътническия трафик и се утвърждава като фактор за развитието на туризма и индустрията в региона.

Промяна има и в надзорния съвет на „СОФ Кънект“ АД, където Тиери До, изпълнителен директор на "Меридиам" и досегашен негов член, ще замени от септември сегашния председател  Илияна Цанова. Тя поема поста на заместник-директор на главна дирекция „Бюджет“ на Европейската комисия.

Превръщането на международното летище София в съвременно и конкурентно европейско летище, както и прилагането на най-високите екологични, корпоративни и социални стандарти, са сред приоритетите на мениджмънта на „СОФ Кънект“ АД.

Бъдещите планове за развитие и иновация съчетават корпоративните ценности с осигуряването на устойчива инфраструктура, която да подобри пътническото преживяване. Предстои обновяване на интериора – места за сядане с иновативен дизайн, интегрирани съвременни станции за зареждане на мобилни устройства, както и осигуряване на високоскоростен безплатен интернет.

В процес е обновяването на санитарните помещения, детските кътове и търговската зона. Предвиждат се повече ресторанти, кафенета и магазини, в които да се предлагат водещи български и световни марки.

Наскоро летище София бе сертифицирано с най-високата степен за работа в условия на коронавирус от Международния съвет на летищата (ACI World и ACI Europe). За безопасността и удобството на пътниците лаборатории за тестване за COVID-19 се създават на Терминал 1 и Терминал 2.

От днес в обществената зона на Терминал 2 пътниците и гостите на летище София могат да разгледат и да се запознаят с етапите за развитие и модернизация на най-голямото международно летище у нас, представени в интерактивен проект. Идеята е на Тиери До, изпълнителен директор на "Меридиам" и член на надзорния съвет на „СОФ Кънект“, с цел да визуализира трансформацията на летището. Съдържанието постоянно ще се обновява в съответствие с плановете на компанията за осигуряване на информационна прозрачност, съобщават от компанията.