Личев: Европейската прокуратура проверява разходите за екопроекти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9971025 www.24chasa.bg

Европейската специализирана прокуратура проверява ОП „Околна среда“, съобщи днес служебният министър по околната среда и водите Асен Личев на брифинг в министерството. 

Проверката е предприета след писмо на предишния екоминистър Емил Димитров – Ревизоро, с което той изпраща ОПОС на прокуратурата, като преди това го е наградил с 200% ДМС, каза още Личев.

По думите му, първата работа на Европейската прокуратура в България се оказала, че е свързана с МОСВ и лошото управление на ОПОС. 

Министър Личев поясни още, че след среща с АПИ те са поели ангажимент до 1 година на всеки мост от пътната мрежа да има табелка с името на съответната река.

Министър Личев засегна темата за инвестираните средства по ОПОС във ВиК инфраструктурата в двата програмни периода – 2007-2013 г. и 2014-2020 г., както и от ПУДООС за 2003-2021 г. в сектор „Води“ и подчерта, че финансирането е изключително неравномерно - в Бургас например средствата са над 600 милиона, докато в Монтана - едва 63 милиона.

Парите са дадени за канализация и пречиствателни станции за намаляване на загубите.„Вие сами виждате какъв е ефектът особено по отноешение на намаляване на загубите, ще го оставя без коментар.“, каза Личев.

Екоминистърът се похвали, че е събрал Националния съвет за биологично разнообразие, чийто мандат към момента е изтекъл.

На заседанието са разгледани 44 заповеди, границите им са били актуализирани, както и 3 нови заповеди – за Ропотамо, плаж „Шкорпеловци“ и на Галата. Това е само старта на процедурата, трябва да се приеме и от МС, но сериозно се заехме с незаконното строителство по Черноморието, както ви обещах в началото, допълни Личев. 

Разгледан е и Националния план за борба срещу незаконното използване на отровни вещества в дивата природа 2021- 2030 година.

"Около отмяната на заповедта на министър Димитров за промяна на режима в защитената зона, в която се намира Смокиня, възникнаха народни недоволства и след това се разбра, че тези жители там са продобили права на собственост. Аз изпратих писма до компетентните органи и до самите жители по какъв начин могат да си ремонтиран бунгалата, каза още Личев. 

По темата с отпадъците екоминистърът също даде инфомация.

"Сдружението на общините ми декларира, че на територията на общините са струпани много РДФ отпадъци, който са за изгаряне, а никой не им ги изгаря и на практика се изгарят само вносни отпадъци.  На среща между Националното сдружение на общините и стопанските камари е било договорено общините да се опитат да повишат калоричността на складирани РДФ, защото това беше една от забележките на бизнеса – че не могат да ги изгарят, а този бизнес се е превърнал вече в една печеливша търговия, тъй като вносните отпадъци за изгряне им ги плащат вносителите по 300 евро на тон, а нашите общини могат да ги плащат едва по 45 лева на тон. Въпреки всичко се разбраха, че ако повишат калоричността на отпадъците, стопанските организации първо ще изгорят българските отпадъци, което доста ме изненада. Ако не стане, аз просто ще забраня вноса на отпадъци за изгаряне, това ще бъде голяма икономическа стъпка., каза още Личев. 

Личев съобщи още, че заедно с учените от БАН и НПО са успели да съставят концепция за разработването на специфични и подробни цели на ниво защитени зони от екологичната мрежа „Натура 2000“.

„Това ще бъде като едно неотменно приложение към Националния план за развитие и възстановяване, което ще бъде изпратено в Брюксел, а това ще улесни много реализацията на инфраструктурните линейни обекти на теорията на България, което до момента се спъваше“, поясни още той.

„Топлофикация „София“ може да изгуби възможността за дерогация ако не предостави необходимите данни и гаранция на МОСВ до 12 юли. Те обаче са решили да изчакат резултатите от изборите и досега не са ми ги представили. Вероятно се надяват, че другите няма да са толкова взискателни. Но от това възниква основателния риск столичани ще имат ли парно“, каза министърът. Личев добави, че в РИОСВ се подготвят документи за недопускане на дерогация на „Брикел ЕАД“, което означава, че не отговарят на условията и много скоро могат да бъдат затворени, съобщи още министърът.

По думите му е наложена и принудителна административна мярка на „Софинвест“, заради депото, което се намира в район „Кремиковци“, което те трябва да го рекултивират и където се установи, че на мястото на рекултивацията го запълват с отпадъци, които са недопустими.

По тази причина е наложена принудителна административна мярка като им е забранено такива отпадъци въобще да слагат в рекултивацията“, каза екоминистърът.