Миокардитът ще бъде вписан като страничен ефект на иРНК ваксините

https://www.24chasa.bg/novini/article/9971852 www.24chasa.bg
иРНК ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" могат да причинят миокардит.

Такива събития се случват предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията, а симптомите са задух, сърцебиене и болка в гърдите

Европейският регулаторен орган за лекарствата е открил възможна връзка между много рядкото възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу COVID-19, произвеждани от "Пфайзер" и "Модерна", съобщи Ройтерс, цитиран от "Дневник".

Въпреки това лекарствената агенция смята, че ползите от ваксините са по-големи от рисковете и съветва ваксинациите да продължат.

Сърдечните заболявания миокардит и перикардит трябва да бъдат изброени като възможни странични ефекти на двете иРНК ваксини, заяви комитетът по безопасност на Европейската агенция по лекарствата (EMA), добавяйки, че такива събития се случват предимно в рамките на 14 дни след ваксинацията. Симптомите включват задух, сърцебиене и болка в гърдите.

Условията за настъпване на страничния ефект са по-чести след втората доза и при по-млади пълнолетни мъже. С подобни заключения излязоха и здравните власти в САЩ през юни.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коронавирусът (6430)
EMA е прегледала над 300 случая на миокардит и перикардит в Европейския съюз, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Повечето са настъпили след имунизация с ваксината на "Пфайзер", се казва в съобщението на лекарствената агенция на ЕС, но и тя е по-широко използвана.

Засега ЕМА не е открила подобна причинно-следствена връзка при ваксините на "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън".

В съобщение на производителя на ваксината "Пфайзер" се казва, че случаите на миокардит са леки и хората се възстановяват "за кратко време след стандартно лечение и почивка".

"EMA потвърждава, че ползите от всички разрешени ваксини срещу COVID-19 продължават да надвишават рисковете", се казва в съобщението на лекарствената агенция.

Панелът за безопасност на EMA също препоръча, хората, които имат анамнеза за рядко кръвно заболяване, наречено синдром на капилярно изтичане (CLS), да не бъдат ваксинирани с еднократна ваксина на "Джонсън и Джонсън", след като е разгледал информация за три случая, настъпили в рамките на два дни след ваксинацията. През юни подобна възможна странична реакция беше добавена към листовката на ваксината на "Астра Зенека".