Ханке пред "168 часа": Убийството на Г. Марков и еврото - огледален образ на некомпетентността

https://www.24chasa.bg/novini/article/9972067 www.24chasa.bg
Проф. Стив Ханке

Пред Джон льо Каре Олег Калугин казва: Българите бяха ужаснине можеха да направят проклетото нещо, трябваше да подготвим всичко – от чадъра до отровата

Проф. Стив Ханке е сред авторите на икономическата стратегия на президента Роналд Рейгън, с която той печели два мандата и побеждава “Империята на злото”. През 1997 г. професорът като съветник на президента Петър Стоянов помогна с експертизата си за въвеждането на валутния борд у нас. Тези дни той разкритикува властта в Ел Салвадор, която иска наред с долара като официално платежно средство да приеме и биткойна. Панама внимателно следи ситуацията там и дава сигнали, че тя може да е следващата. Русия и Китай също замислят отхвърляне на долара и искат да създадат свои дигитални валути. Ще доведе ли това до катаклизми в световните финанси?

В случая на Ел Салвадор причината за отхвърляне на долара станаха високите такси, които банки и посредници налагаха на паричните трансфери от САЩ. Публична тайна е, че населението в страната е толкова бедно, че над 30% от доходите идват от роднини, работещи в Америка. Те осигуряват и над 20% от брутния вътрешен продукт на страната. Идеята на управляващите е, че с биткойните тези комисиони върху преводите няма да ги има, а хората в реално време ще получават парите си от чужбина. Правителството ускорено изгражда интернет мрежата в страната и банкомати за биткойни, докато всички икономически агенти се пренастроят към новата валута.

Преди интервюто професорът през смях каза, че когато отговаря на въпросите, има предвид не само Ел Салвадор, а и България.

- Проф. Ханке, сравнявате излизането на борда и приемането на еврото с интервюто на Джон Льо Каре с Олег Калугин. "Българите бяха ужасни - казва Калугин. - Те не можеха да направят проклетото нещо. Трябваше да направим всичко за тях: да обучим момчето, да направим чадъра, да фиксираме отровата". Какво всъщност е общото между убийството на Георги Марков и приемането на еврото.

- Това е логичен и перфектен огледален образ. Ключовите думи са некомпетентност и нелегитимност. Това е първото нещо, което ми идва на ум, когато видя какво се случва - как България се отдалечава от валутния борд (българската система работи перфектно от 24 години), за да "прегърне" несигурното евро. Затова веднага се сещам за известното интервю на Джон льо Каре с Олег Калугин за

убийството

на Георги Марков. В него Калугин казва всичко: некомпетентност и нелегитимност. Поне така аз виждам ситуацията.

Може би българите, особено по-младите, дори не знаят кои са били Георги Марков, Льо Каре или Калугин. Дори да не се замислят върху това, то няма да ме изненада. Наскоро попитах студенти в един от моите класове, съставен от най-елитната група студенти в "Джон Хопкинс" (той е сред най-големите университети в света), кой е великият Александър Солженицин. Никой от американците не знаеше. Разбира се, китайските и други чуждестранни студенти също не знаеха.

И така, попитах двамата си студенти от Москва. Единият никога не бе чувал за Солженицин, а другият казва, че знае това име и смята, че е на руски писател.

Добре, повечето от моите ученици учат приложна математика, но въпреки това отговорите, които получих, бяха доста шокиращи. Предполагам, че това просто отразява

тъжното

състояние на света,

в който живеем. Повечето от така наречените млади елити са лишени от всякаква култура и не знаят нищо друго освен някои от най-новите алгоритми."

- Проф. Ханке, през последните 40 години вие следите Латинска Америка, създадохте най-успешния инвестиционен фонд там, какво мислите за новия Закон за биткойните в Салвадор - закон, който прави Салвадор първата държава, която ще приеме биткойна като законно платежно средство?

- Законът за биткойните трябва да влезе в сила на 7 септември, но за да разберете дали е желателно това, трябва да знаете подробностите и правните условия на това как в момента е уреден изборът на валута. Аз имах участие в закона от 2000 г. за паричната интеграция. С него Ел Салвадор се доларизира, като премахна местната валута по това време, и направи американския долар законно платежно средство за страната. В допълнение към това, членове 2 и 6 от Закона за паричната интеграция уточняват, че валутната

конкуренция

ще има превес. Тоест всяка валута, която е взаимно договорена от купувачите и продавачите, е законна при спазване на всички търговски и договорни задължения.

- Как се справяше страната през последните 20 години след реформата за доларизация?

- Чудесно. От 2001 г. средният годишен темп на инфлацията е 2,03% - най-ниският в Латинска Америка. Благодарение на доларизацията и ниската инфлация 25-годишните променливи ипотеки са при лихви от 7%. Икономическият растеж изпревари средния за Латинска Америка. Износът нараства стабилно с по-бързи темпове, отколкото в повечето други страни от Латинска Америка. Докато Салвадор може да страда от микроикономически изкривявания и корупция, той е постигнал макроикономическа стабилност.

Цялото интервю четете ТУК