“24 часа” описа Николай Василев като фаворит за премиер на Слави и настъпи голяма превъзбуда

https://www.24chasa.bg/novini/article/9972166 www.24chasa.bg

Бившият вицепремиер и министър от НДСВ: Решил съм да не коментирам

Медията ни състави в четвъртък топ 10 на възможните фигури за министър-председател след изборите утре - над 300 000 прочитания на прогнозата в сайта ни 24 CHASA.BG

“Решил съм да не коментирам”, бе лаконичен Николай Василев на въпрос на “24 часа” дали са реални шансовете той да е министър-председателят, когото Слави Трифонов ще предложи, ако партията “Има такъв народ” съставя правителство.

52-годишният икономист бе едно от 10-те имена, които медията ни опита да подреди като възможни премиери след предсрочния вот в неделя. Очевидно това е важна за всички българи тема, тъй като за часове в сайта ни 24CHASA.BG прогнозата ни на база доказани управленски възможности и лични качества бе прочетена до 18,30 часа от почти 300 хиляди души. Десетки сайтове, сред които “Труд”, “Факти”, “Новините.бг”, “Днес.бг”, “Флагман”, “Уебкафе”, препечатаха материала, визирайки точно Николай Василев като фаворит за първия пост в изпълнителната власт на България.

“24 часа” бе и единствената медия, която опита да потърси кои конкретни фигури отговарят на профила, описан от Слави Трифонов пред френския “Монд” - “някой, който е учил, говори езици и достойно представя България”.

В първата петица медията ни подреди

1. Асен Василев, настоящ министър на финансите

2. Кирил Петков, служебен министър на икономиката

3. Атанас Пеканов, сегашен вицепремиер по еврофондовете

4. Любомир Каримански, финансов експерт на ИТН

5. Николай Василев, вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев

“24 часа” направи това, което се прави в подобна ситуация - настойчиво опита да получи потвърждение или отрицание от самите лица. Някои отговориха, че ще отговорят в понеделник след изборите. Самият Николай Василев каза: “Решил съм да не коментирам”. И той добави “след понеделник”.

Ако правителството бъде съставено на коалиционен принцип, сериозни шансове за премиерския пост има и финансовият служебен министър Асен Василев, както и неговите колеги - икономическият министър Кирил Петков и вицепремиерът по европарите Атанас Пеканов. И тримата са одобрявани публично от Румен Радев, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Сред депутатите на Слави Трифонов най-често по тема финанси и икономика се изявява Любомир Каримански. Той напълно покрива профила на бъдещия премиер, описан от лидера на ИТН Слави Трифонов.

Заради опита си като вицепремиер и министър на три ведомства - икономика, транспорт и държавна администрация, Николай Василев се очертава като естествен фаворит. Той изгради и ръководи първото министерство на държавната администрация. Като проблем вероятно би било прието участието му в правителството на тройната коалиция, където царската партия НДСВ дели министри и постове с ДПС и БСП.

Прогнозата ни сочи като твърде възможен министър-председател финансовия министър Асен Василев. Той също има управленски опит - не е за първи път министър, след като заемаше поста в икономиката в служебен кабинет, съставен от президента Росен Плевнелиев, а сега в правителството, назначено от настоящия държавен глава Румен Радев. В сегашното правителство изнесе тежестта на санкциите по закона “Магнитски”, наложени от САЩ на български бизнесмени и фирмите им, и освен това очерта стратегия за повишаване на доходите на възрастните хора.

Следващите 5 имена на потенциални кандидати за премиер бяха:

6. Стефан Янев, служебен премиер в момента

7. Милен Велчев, бивш финансов министър на НДСВ

8. Христо Иванов, лидер на ДБ

9. Мая Манолова, лидер на “Изправи се! Мутри вън!”

10. Соломон Паси, бивш външен министър.

В коментар вчера Паси припомни думите си отпреди месец, когато името му се завъртя за служебен премиер: В политиката позицията е важна само, ако: 1. Обслужва мащабна кауза; 2. Е част от знаменит отбор. “До 26 юли, с Атлантическия клуб и националния СТЕМ Клъстер сме погълнати от проект, спиращ дъха ни — видео разговор (на живо!) на български ученици с Международната космическа станция, организиран през НАСА със съдействието на американското посолство у нас. Така че не съм размишлявал върху политически хипотези”, добави той.

След публикацията в хартиения вестник и в сайта на “24 часа” анализатори, които следят детайлно процесите в българската политика, коментираха, че според тях фаворитът действително е Николай Василев - не само заради управленския опит, а и заради човешките му качества - добронамерен и спокоен. Качества, които липсват сред бивши и настоящи управленци през последните години.