Дядо остави без наследство деца на самоубил се син

https://www.24chasa.bg/novini/article/9972868 www.24chasa.bg
Елизабет Хърли казва, че Стив Бинг е умрял с мисълта, че децата му са подсигурени. СНИМКА: Инстаграм

Милионерът Питър Бинг смята, че извънбрачни внуци нямат право на семейно богатство

Преди година холивудският продуцент и финансист Стив Бинг сложи край на живота си, скачайки от двадесет и седмия етаж на сграда в Лос Анджелис. Самоубийството му бе обяснено с депресия вследствие на липса на социални контакти по време на пандемията.

55-годишният мъж живееше сам след серия от неуспешни връзки, финансови проблеми и две извънбрачни деца, които бе започнал да опознава едва в последните месеци от живота си.

Продуцентът беше милионер, но състоянието му до голяма степен се дължеше на неговия дядо Лио. Той натрупва около половин милиард долара от търговия с имоти в началото на миналия век, които синът му Питър Бинг успява да увеличи чрез инвестиции във фондове. Затова бащата доста подозрително се отнася, когато Стив решава да инвестира в кино, но разногласията по финансовите въпроси помежду им стават още по-сериозни при появата на негови незаконни наследници.

Първо продуцентът се оказва баща на дъщеря, а след 4 г. и на син. 23-годишната Кира е родена от връзката му с тенисистката Лиса Бондър. Тя забременява по времето на кратък брак с американския милиардер Кърк Керкорян, който е 48 г. по-възрастен от нея. Двамата са официално женени около месец и бизнесменът има съмнение, че детето е негово. Първоначално приема да му плаща издръжка от 100 000 долара месечно, но след това наема частни детективи и предизвиква съдебен процес, по време на който е доказано чрез ДНК експертиза, че Стив Бинг е бащата.

Tова кара дядото Питър Бинг пък да подхване различни ограничителни процедури, за да не могат извънбрачните наследници на сина му да имат претенции към семейното богатство. Още повече че междувременно се е появило още едно дете. След 18-месечна връзка със Стив моделът Елизабет Хърли ражда Деймиън. През първите години продуцентът не проявява интерес и към този свой наследник. Прави опит за сближаване, когато синът става на 18 г. На практика Стив започва да общува с двете си деца, когато се противопоставя на своя баща да ги лиши от наследство.

90-годишният Питър Бинг се опитва да промени регламента на създадени преди 40 г. семейни доверителни фондове, така че извънбрачни внуци да нямат достъп до тях. Чрез съдебно дело Стив успява да стопира това му намерение преди смъртта си, но се оказва, че след самоубийството му дядото отново е предприел опити да ги лиши от наследство и този път те са успешни. По този начин Кира и Деймиън губят по около 200 млн. долара.

“Когато Стив отне живота си, той умря с мисълта, че децата му ще са подсигурени. Това, което искаше, беше жестоко променено. Мисля, че ако можеше да научи, щеше да е съсипан”, коментира пред “Дейли мейл” Хърли. 19-годишният ѝ син пък отговори на новината, че е лишен от бащиното си наследство, с пускане на снимка в инстаграм. На нея той е с майка си, баба си и братовчеди. “Благодаря на моето красиво семейство, днес и всеки ден”, написа Деймиън под фотографията.

Mилионерът Питър Бинг успява да получи съдебно решение, според което може да се разпорежда със създадените от него семейни доверителни фондове, както намери за добре. Това му дава възможност да промени устава им, така че те да се наследяват само от внуци, родени в брак. Подобно уточнение е отхвърлено от съд през 2019 г. с мотив, че не може да се прави разлика между наследници, ако те са признати от баща им. Новото решение обаче му позволява да завещае всичко на двете деца на дъщеря си Мери и да не остави и долар на дъщерята и на сина на Стив.

“Беше ужасно. Няма значение дали е законно, или не. Това е техният дядо, който казва: “Вие сте нищо за нас. Не искам да бъдете част от живота ни, защото майка ви не беше омъжена за сина ми”, казва Лиса Бондър. По думите ѝ Стив е обичал децата си и е съжалявал, че не е бил с тях през живота си. Изпитваше угризения, че не го е направил, и живееше с вината за това, допълва тя. Когато се самоубива, дъщеря ѝ Кира пише писмо до дядо си, но то е върнато неотворено. “Мери и нейните деца също не проявават интерес към братовчедите си, но най-голямата тъга е, че Питър не възприе възможността да опознае внуците си като почит към паметта на своя син. Това показва колко зле може да се отнася семейството към своите членове”, посочва Бондър. Тя и Хърли се сближават покрай воденето на съдебни битки с Питър Бинг. За тях новото съдебно решение е странно, особено когато все повече деца се раждат без брак. Много хора в социалните медии обаче го намират за резонно, тъй като в случая не става въпрос за пари, изкарани от бащата, а за тези на дядото. Следователно той е в правото си да реши на кого да ги завещае.

B САЩ всяко четвърто дете е извънбрачно, а живеещите на семейни начала двойки са се увеличили 14 пъти през последните 30 години. Правени са различни проучвания как това се отразява на семейните отношения, които са показали, че при партньорствата без брак съществува два пъти по-голям риск да се разпаднат, родените от тях деца да отпаднат от училище, да развият депресия или да опитат дрога. Констатирана е интересна тенденция, че към безбрачни отношения се стремят по-малко образованите и с по-малки финансови възможности, докато за висшистите и представителите на средната класа бракът все още представлява ценност. Това до известна степен може да оправдае решението на 90-годишния милиардер Питър Бинг да не споделя състоянието си с извънбрачните деца на своя покоен син, което иначе изглежда коравосърдечно и егоистично на фона на двата милиарда долара лично богатство.

Всяко второ българче е с родители без брак

В повечето държави децата имат равни права при наследяване, независимо дали родителите им имат сключен брак, или не. Така е и у нас, но само преди половин век е имало много големи различия. По времето на тоталитаризма в България например е действал закон, предвиждащ извънбрачните деца да получават два пъти по-малък дял от полагащото се на родените в брак наследници. Те са наричани незаконни и на появата им не се е гледало с добро око.

Демократичните промени слагат край на тази несправедливост. Все повече хора се чувстват свободни да не трябва да се женят, дори и след като решат да имат наследници.

В резултат България се нарежда през последните години на едно от първите места в ЕС по извънбрачни деца. По данни на Евростат те са 58,5 на сто от новородените у нас през 2018 г., като по-висок процент има само Франция – 60 на сто. За сравнение - в съседна Гърция са едва 11%, а в Северна Македония – 12%.

Тенденция към увеличаване на извънбрачните деца се наблюдава в цяла Европа през последните 20 г., като изключение правят само Естония, Латвия и Швеция. Най-голям скок се отчита в Португалия и Испания с около 30%.

Според Европейската статистическа служба данните показват, че моделът на традиционното семейство губи почва и е възможно много деца да изпитат по-големи трудности, защото не са имали необходима подкрепа и от двама родители при порастването си. От юридическа гледна точка е достатъчно бащата да припознае бебето и да фигурира в акта му за раждане, за да има то право на издръжка от него и наследство. Това обаче не се случва автоматично. Много често се стига до дела, ако няма разбиране и добра воля двамата родители да споделят отговорностите по отглеждането на общото им дете.