4. Калин Георгиев: Държавата е мащеха за бившите офицери

https://www.24chasa.bg/novini/article/9973564 www.24chasa.bg
Калин Георгиев

Бившите главни секретари на МВР - премиер, депутат, шеф на митниците

Това е част от очерк за бившите шефове на българските спецслужби. Идеята се роди след поредните смени на мъжете, които знаят най-важните тайни на държавата. В предишните материали ви разказахме за 6-имата разузнавачи №1 – дипломация, политика и 10-годишна присъда за Киров и за интимните тайни на политиците заровени дълбоко от генералите в НСО.

Държавата е мащеха, а не майка за бившите офицери. Никой не се интересува от бившите генерали, смята Калин Георгиев, който вероятно е най-младият главен секретар на МВР. Едва на 38 г. е произведен в генерал. На поста е от 2009 до 2013 г. След напускането на МВР е шеф на сигурността на Българо-американската кредитна банка. Шегува се, че “всеки, който е излязъл от МВР, е щастлив”.

“Трупаш знания, трупаш тъга”, цитира бившият главен секретар Еклисиаста, запитан как се справя с толкова много информация, която е узнал в МВР. Досега никой “не си е позволявал да му предложи нито подкуп, нито нещо, което е в разрез със закона и морала”. Обяснява го така: “Тези неща се знаят и в престъпните среди, и в МВР, и в службите, и навсякъде”.

Според Георгиев трябва да дойде момент, когато служителите в МВР и службите няма да се интересуват от това кой е министър и премиер. Дава за пример Австрия, където преди години вътрешната министърка Мария Фектер се опитала да освободи главния секретар. Нея я осъдили, а него го върнали на работа.

“МВР не е администрация, МВР е сила и част от системата за национална сигурност. Това не е пътното, не е горското”, казва бившият главен секретар. Докато е на поста, е освободил само 6-има директори, които може и сега да каже поименно.

“Когато освобождаваш човек, трябва да му кажеш защо. Не може да го уволниш по телефона - убеден е Георгиев. И добавя: - Не останаха хора.”

Когато той станал генерал на 38 г., било прецедент, сега “го докарали дотам, че висшите ръководни служители били под 40 години: “Те нямат преживелия опит, да не говорим, че се къса връзката между поколенията, няма приемственост, защото всеки идва и изчегъртва”.

Връх на професионалната кариера в МВР, постът на главния секретар в министерството е изстрелял на по-високи нива поне половината от полицаите, които са го заемали. Най-емблематичен е случаят с Бойко Борисов - кмет на София, лидер на ГЕРБ и три пъти премиер. Той е главен секретар на МВР от 2001 до 2005 г. в правителството на НДСВ. След тях идва на власт тройната коалиция. Министър става Румен Петков и Бойко Борисов напуска след конфликт помежду им.

“Ако не бяха ме изгонили от МВР, още щях да си марширувам по плаца”, казваше Борисов. Кариерата му продължава като кмет на София. През 2006 г. става лидер на ГЕРБ. Печели и редовните кметски избори в София през 2007 г., а след победата на парламентарните през 2009 г. вече е премиер. Следва поредица от изборни победи, на които ГЕРБ е хегемон. След три мандата като премиер кариерата му в политиката продължава на изборите на 11 юли, когато отново ще се опита да спечели вота.

От поста на главен секретар в дълбоките води на политиката скочи и Младен Маринов. Полицаят от кариерата се издигна до професионален ръководител на МВР от най-ниското ниво - сержант в Охранителна полиция. Напускането му на поста обаче беше нагоре. През септември 2018 г. Маринов стана министър. Издържа почти 2 г. и го смениха през юли 2020 г. заради съмнения на областните структури на ГЕРБ, че е свързан с Делян Пеевски. След няколко месеца почивка от политиката Маринов се завърна, вече като депутат от ГЕРБ в кратко просъществувалото 45-о народно събрание. Сега отново е кандидат за НС.

Ценен кадър за държавната администрация се оказа и Георги Костов, който беше главен секретар на МВР във второто правителство на ГЕРБ. Криминалистът беше освободен от служебното правителство на Румен Радев през 2017 г. Тогава Костов беше в конфликт с министър Пламен Узунов. Кариерата му обаче не приключи. В третото правителство на Бойко Борисов Костов се върна като шеф на Агенция “Митници”. 4 г. работи тихо, но ефективно до смяната му на 14 май т.г.

Очаквайте интервю с ген.-лейт. Румен Миланов, бивш шеф на НСБОП, НСО и БОРКОР