"168 часа": Съпругът на Боряна Стробъл създава "Тесла" преди да срещне Илон Мъск

https://www.24chasa.bg/novini/article/9974102 www.24chasa.bg
Боряна Стробъл

По време на пандемията основава зелена компания за бижута, работеща с рециклирано злато

Когато завършва Станфорд, всички се подиграват, че избира малкия стартъп

Джей Би е автор на всички иновации на автомобилния гигант

7,44 ч. сутринта, 19 юни. Българката Боряна Стробъл, омъжена за един от съоснователите на “Тесла”, кара колелото си по велоалеята в Уошо Каунти, Невада. Внезапно от насрещното платно връхлита джип “Форд” и я помита.

38-годишната жена издъхва на място, а някои нейни близки се съмняват дали смъртта й не е предизвикана умишлено. Причината е, че районът, в който е загинала, е пуст. На този етап обаче от полицията нямат подобни съмнения и се опитват да изяснят дали на шофьора му е прилошало, или е бил под въздействието на алкохол.

За кончината на Боряна Динева (по баща) в България бе съобщено едва миналата седмица. Приятелите й в социалните мрежи не спираха да публикуват нейния девиз:

“Животът е нашата най-голяма привилегия,

най-голямото богатство, което ни се дава”.

“Понякога се срещате с хора, за които знаете, че ще правят велики неща по света - пише Дарси Ан, приятелка на Стробъл. - Ти беше един от тях, винаги вдъхновяващ. Красива отвътре и отвън. Небето има друг ангел. Отиде си твърде рано.”

Боряна е родена на 25 май 1983 г. в Монтана. По-голямата част от детството си прекарва в Мездра при баба си и дядо си. От майка си запомня, че е важно да бъде почтен човек и винаги да помага на другите, а баща й й разкрива колко интересна може да бъде математиката. Затова и по-късно тя се определя като маниачка по тази наука. Още от малка й личало, че има предприемачески дух, който е наследила от родителите си.

В интервюта Динева е разказвала как още на 7-годишна възраст е започнала да се занимава с начинания, носещи скромни приходи, които тя влага в други свои бизнес идеи. Първите пари, които изкарва сама, са от “детски бизнес”, споделя тя пред списание “Мениджър”. Изгражда малка ферма и развъжда охлюви, за да ги продава на складове, които захранват фармацевтичния сектор.

Като по-голяма

прекарвала петък вечерите в залите за компютри

с интернет, за да проучи различни университети в чужбина. Връстниците й се подигравали, защото в същото време те били на купони.

С падането на комунизма през 1989 г. семейството й емигрира в Германия, където живее няколко месеца в бежански лагер. Приживе Стробъл бе споделила, че престоят й в тази страна е основополагащ за израстването й.

“Германия ме научи колко са важни експертното мнение и опитът, висококачествените продукти и добрата работна етика”, допълва Боряна.

Семейството й е живяло също в Австрия и Русия.

Само на 22 г. тя се озовава в САЩ, за да учи в Калифорнийския университет в Бъркли, без дори да знае английски език. Бързо свиква и взема диплома по икономика с отличен. Постепенно започва да владее перфектно 5 езика.

През този период

я крепят най-скъпите спомени от родния дом,

а именно, че в България била изградена тясна връзка между хората и природата в селските райони.

След това взема и две магистърски степени - по мениджмънт от колежа “Слоун” на Станфордския университет и по мениджмънт и индустриално инженерство. Завършва и колежа на Сан Матео в Силициевата долина.

2011 г. е една от най-специалните в живота й, защото тогава става част от екипа на “Тесла”. Мнозина от приятелите и бившите й колеги й се подигравали, че започва работа в подобна малка компания, която вероятно няма никакъв шанс на пазара.

Никой не виждал перспектива в електрическите коли.

“Докато учех икономика в Калифорнийския университет, една от дисциплините, наречена “Бъдещето на бизнеса”, привлече интереса ми - посочва тогава Боряна Динева. - Ходът на глобализацията вече бе силно напреднал по целия свят и всички искаха да се възползват от ниската цена на труда в чужбина. Това, което научих в Бъркли, е, че следващата фаза на революцията в бизнеса ще минава през първоначалната инкубация на местно ниво, преди да се пристъпи към разширяване в международен план. Основната концепция зад този модел е т.нар. вертикална интеграция - при нея се отчитат предимствата на съкращаването на веригата за доставки, наемането на местни таланти, използването на местни материали и производствени ресурси. Огледах се в района на Санфранциския залив и с изненада открих пионер - “Тесла”.”

Тя става първи HR анализатор, а шефът й е Арнън Гешури - човекът, който създаде “Гугъл”. Тогава в компанията работят близо 700 души, а 5 г. по-късно те вече са 45 хил. Тя става изпълнителен директор и ръководи екипа за човешки ресурси и разширяване на пазара, както и отдела за бизнес анализи, сливания и придобивания.

Междувременно се запознава и с инженера Джефри Стробъл, по-известен като Джей Би, който е един от съоснователите на автомобилния гигант. Той се превръща в любовта на живота й. Двамата се женят през 2013 г., а

Боряна ражда две момчета близнаци

Две години по-късно младото семейство основава фондация “Стробъл”, която подкрепя устойчиви, образователни и научни проекти от цял свят. Направила е над 41 инвестиции, свързани с екопрограми в областта на енергетиката, храните, образованието и политиката.

Любопитното е, че Джей Би основава “Тесла” няколко години преди да срещне Илон Мъск. “Когато Джей Би решава да потърси финансиране, Илон е първият инвеститор, който осъзнава потенциала на идеята му - обяснява Стробъл. - Никой друг не откликва. Между Джей Би и Илон има страхотна химия и те бързо се превръщат в силен екип. Като хора са различни, но се разбират много добре. Двамата работят в различни части от бизнеса и се допълват взаимно, защото всеки има своите силни страни. Но и двамата са влюбени в инженерството и науката и това е техният общ език. Фирмата е като дете за нас, което израства пред очите ни.”

Всъщност именно за Джей Би Илон Мъск казва: “Ако не беше един обяд, който имахме с него през 2003 г., “Тесла” нямаше да съществува”.

Какво е шокирана да разбере Боряна четете ТУК