35-годишен нигериец гласува в Лондон за български парламент

https://www.24chasa.bg/novini/article/9977396 www.24chasa.bg
СНИМКА: Снимка: Авторът

Сънародниците на Острова доволни от машините

35-годишен нигериец, който преди месеци е получил българско гражданство, се включи в гласуването в Лондон за български парламент. Тени Омеде обясни, че е тясно свързан с нашата страна и планира отново да живее в нея.

„Искам вече нещата да се оправят в България. По принцип съм от Нигерия, но съм живял в България 18 г. и вече я смятам за моя родна страна“, обясни нигериецът, чието пълно име е Матео Егоса Тени Омеде. 

Освен българско гражданство, той има и британско и нигерийско, но свързва бъдещето си с България, макар в момента да живее с приятелката си в Лондон. Матео е участвал в няколко телевизионни музикални формата у нас и е пял с Кичка Бодурова.

Общо 135 секции имаше във Великобритания, което е рекорд не само за страната, но и за цял свят. Само в 56 от тях имаше машини за гласуване. Сънародниците ни, които упражниха правото си на глас с тях, останаха много доволни. Разказаха, че големият брой секции и машинен вот, са ги накарали да вярват, че нещата у нас могат да се оправят, когато те проявяват своята ангажираност към родината. Някои от тях бяха чакали по 8 часа на вота през април, за да пуснат бюлетините си, а сега с машините го направиха за 2 минути.

Според членове на секционни комисии избирателната активност е голяма, но не е ясно дали ще надхвърли тази през април, когато 32 449 българи на Острова гласуваха за български парламент при километрични опашки заради ограничението от 35 секции в страни извън ЕС, което бе премахнато за този вот.