Всички членове и сътрудници на РИК в Стара Загора ще приемат протоколите с еднакви блузи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9977473 www.24chasa.bg
Председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова дойде на пресконференция с местните журналисти, облечена в бяла блуза с национални шевици отпред. С такива блузи ще бъдат тази вечер всичките 29 членове и сътрудници на РИК, които ще посрещат изборните книжа от областта. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Избирателната активност към 16 часа в областта достигна едва до 29,53 на сто
Избирателната активност в област Стара Загора към 16 часа е едва 29,53 на сто, което означава, че до този час са гласували 85 092 човека от общо 287 827 души по списък, това съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. За сравнение - на изборите на 4 април в 17 часа активността вече беше 43 процента.
По традиция най-активни са гласоподавателите от малката община Опан - 44,5 процента. Любопитното е, че тъй като общината е селска в нея няма избирателни секции с над 300 избиратели по списък и тук се гласува само с хартиени бюлетини, машини няма. В община Стара Загора активността към 16 часа е била 30,83 на сто. Най-малко са гласувалите в община Мъглиж - само 22,18 процента от хората с право на глас.
До момента в РИК в Стара Загора са подадени само 2 сигнала за нарушения, които се проверяват.
От ЦИК е получено указания в 52 секции на областта, от общо 490, да се извърши преброяване и на контролните разписки от машините. Секциите са избрани на случаен принцип, но сред тези избрани секции са представени всички общини от областта. В списъка фигурират и секции с преобладаващо ромско население, например в Мъглиж, село Зимница и една от секциите в циганската махала на Стара Загора "Лозенец".
На фона на сравнително скучния изборен ден в Стара Загора оживление предизвика новината, която съобщи председателят на Районната избарателна комисия Теодора Крумова: всички членове и сътрудници на РИК, общо 29 човека, ще приемат изборните книжа от СИК, облечени с еднакви блузи. Те са бели с български шевици отпред. Хората са поръчали изработката на тази си доброволна "униформа" на фирма в Трявна, като всеки си е ушил блузата за собствена сметка.
За разлика от миналите избори, когато РИК приемаше протоколите и другите изборни книжа в регионалната библиотека "Захарий Княжески", а хората трябваше да изчакват реда си във вдигнати наоколо военни палатки, сега протоколите ще се носят в сградата на областната администрация, каквато е практиката в града от години. За тези, които ще чакат, вече са подготвени минерална вода, топли напитки и кроасани, видя на място репортерът на "24 часа".