Радостин Василев спасяваше ЦСКА от фалит 5 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979819 www.24chasa.bg
РАДОСТИН ВАСИЛЕВ СНИМКА: СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Покрай редовните си коментари в 7/8 ТВ се запознава с важните хора от партията на Слави

На откриването на предишния парламент един млад мъж подкрепи Мика Зайкова да мине през стълбите на Народното събрание по червения килим. Никой не знаеше кой е депутатът от “Има такъв народ” Радостин Василев.

За няколко дни името му стана доста популярно. Първо бе избран за председател на правната комисия, една от най-важните в парламента, след това влезе в остър спор с пиара на ГЕРБ Никола Николов за снимки във фейсбук и дори влезе в устата на бившия премиер Бойко Борисов, който нареди на музиканта Калин Вельов и той да пусне малко снимки с плочките си.

Сега лидерът на ИНТ го предложи за министър на младежта и спорта.

Преди да стане народен представител, адвокат Радостин Василев бе известен най-вече в спортните среди. Където е едно от утвърдените имена.

Роден е на 1 януари 1985 г. в Плевен, зодия Козирог. Перфектният подарък за родителите си. Потомствен юрист. Баща му Петьо е дългогодишен адвокат в родния му град. Майка му Мариана е лекар. По ирония на съдбата навръх Коледа - 25 декември 2012 г., получава и своя подарък - първородния си син Виктор. 

Започва да работи в ЦСКА като стажант през 2008 г. И с благоевградчанина Кирил Калинков правят невероятна комбинация. Това са най-тежките времена на клуба при управлението на Александър Томов и “Титан”. Договори се късат без всякаква причина, вземат се нови играчи на килограм. Делата са десетки на всякакви нива.

И според изчисленията двамата спестяват около 12 млн. лева на клуба. И то без да се възползват от анекса към договорите си, който им дава право на 10% от сумата на спечелено дело. А 7 месеца работят и без заплати.

Напускат клуба през 2013 г. заради отношението на Томов и неговата дясна ръка Александър Тодоров. При наличието на висящи дела за около 16 милиона лева изпълнителният директор решава, че трябва да им намали заплатите, без да е покрил дълговете към тях. След денонощна работа по картотекирането и заверяването на договорите на един цял отбор, след като предният се е разпаднал. И през Георги Градев, който има цесия за компенсацията от “Селтик” за трансфера на Александър Тонев, си прихващат заплатите.

Тодоров ги уволнява по член 329 от КТ, който обаче се отнася само до ръководните кадри на едно дружество, а те не са. Краят на историята с дълговете на ЦСКА е известен - фалит на акционерното дружество и изхвърляне в трета дивизия.

След това отличникът от Юридическия факултет на СУ “Свети Климент Охридски” си прави собствена фирма. Той се е занимавал с делата на Кирил Десподов, Спас Делев, Иван Иванов-Русия и още куп големи имена в нашия футбол през последните години. И в момента има договор с хита в първенството и финалист за купата “Арда” (Кърджали). Съветва федерациите по плуване и волейбол, бадминтонистките сестри Стоеви в конфликта им с централата.

Зае се и с делото на щангите срещу глобата от 500 000 долара, за да се върнем в този спорт. В самия край, когато негов колега реши, че няма да има с какво да му платят. Санкцията бе намалена наполовина въпреки сериозните доказателства, че България няма вина, но това не бе прието изцяло от съда в Лозана.

Радостин Василев бе човекът до Любослав Пенев, когато той се опита да се изправи срещу Борислав Михайлов за президент на БФС. Всичко завърши с доста тежка загуба и дежурните в България обвинения за манипулации. След това двамата се разделиха, но останаха в добри отношения. Делата на Пенев срещу решенията на конгреса бяха водени от друг адвокат и загубени.

Признава, че покрай спорта попаднал и в политиката. Той редовно участваше в предаването на Крум Савов по 7/8 ТВ. И бившият спортен журналист го запознава със силните хора в партия “Има такъв народ” Виктория Василева и Тошко Йорданов. Така става водач на листата в Плевен. 

В Плевен “Има такъв народ” взе 26 180 гласа, или само 421 по-малко от коалицията ГЕРБ-СДС на изборите през април. Така двете формации си разделиха по три мандата. Два са в БСП и един - в ДПС. Радостин Василев обаче спечели най-голям брой лични преференции от всички - 3474.

Първото нещо, с което се зае след вота през април, е да се направи нов Изборен кодекс. И той влезе на първо четене в комисията, която оглави.

Иначе свободното му време продължава да е заето най-вече от Виктор. Съпругата му Нина е дългогодишен служител на полицията. Рита футбол с приятели, за които още е Руди, а не господин адвокат Радостин Василев, редовен е във фитнеса. И обича да пътува. Като всеки млад човек.