Пламен Абровски - юрист с агроопит в Брюксел, шефът му е зам.-министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979862 www.24chasa.bg

Кандидатът за земеделски министър на "Има такъв народ" Пламен Абровски е юрист, завършил право в Югозападния университет. От самото начало е експертът по земеделска политика на партията на Слави, водач на листата за депутати в Монтана.

Абровски е работил 5 години в постоянното представителство на България в Брюксел с ресори директни плащания, Програма за развитие на селските райони, държавни помощи и горски сектор. Според запознати дори е бил в една стая известно време с друг български представител в Брюксел и бивш шеф на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, който наскоро отново нашумя покрай "канибалската история", свързана с бившия премиер Бойко Борисов и МВР министърът Бойко Рашков.

Интересна подробност е, че Абровски е главен секретар и член на УС на Националния съюз на земеделските кооперации в България. Неговият шеф Явор Гечев в момента е зам.-министър на земеделието. Ако кандидатурата за министър на Абровски бъде гласувана от парламента, той ще го изпревари в йерархията на държавните служби.

Пламен Абровски е работил още и като експерт в Института по агростратегии и иновации, чиито председател е Светлана Боянова, която също беше зам.-земеделски министър. Бил е и юрисконсулт в Българската агенция по безопасност на храните. Работил е още като главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда". През последните 3 години е извън държавната администрация и работи като адвокат.

Абровски е роден на 2 септември 1979 г., зодия Дева. Завършил е езиковата гимназия "Йоан Екзарх" във Враца.

Сам посочва, че ИТН има два приоритета в земеделието. Първият е да се създадат условия за запазване и развитие на средна класа земеделски производители, които да държат селските райони живи. И вторият - забавяне на процеса по концентрация на производствен ресурс.