Лилия Иванова - освободена от Борисов като зам.-министър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9979942 www.24chasa.bg
ЛИЛИЯ ИВАНОВА

Богата политическа кариера, но на втория етаж на властта има предложената за социална министърка Лилия Иванова. Влиза в политиката още през 1998 г. в правителството на Иван Костов, минава през няколко ведомства и стига до зам.-министър на икономиката в третото правителство на Бойко Борисов в екипа на Емил Караниколов. През 2020 г. Борисов я смени, след като махна Караниколов и сложи за министър Лъчезар Борисов.

Родена на 24 март 1969 година в град Добрич, зодия Овен.

Завършва средно образование в немската езикова гимназия в родния си град.

През 1992 година завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски” като магистър по право.

В периода 1993 -1998 г. практикува адвокатската професия към Софийска адвокатска колегия. От март 1998 до септември 1999 г. работи в Министерство на културата като началник кабинет на министъра и като парламентарен секретар. В периода септември - декември 1999 г. е съветник на министъра на държавната администрация в МС, декември 1999 – октомври 2005 г. работи в дирекция „Държавна администрация” към МС като съветник по преструктуриране на администрацията и подобряване на административното обслужване. Ръководи и проекти, финансирани от британското правителство.

В периода от 2005 до август 2009 г. изпълнява длъжността директор на дирекция „Административно регулиране и обслужване” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. От август до 1 октомври 2009 г. е назначена за директор на дирекция „Правни дейности” в Министерство на земеделието и храните, а от 1 октомври 2009 г. до юни 2013 г. е главен секретар на Министерство на земеделието и храните. От август до 21 ноември 2014 г. изпълнява длъжността главен секретар в Министерството на здравеопазването.

В служебното правителство през 2017 г. става главен секретар на Министерството на младежта и спорта. След това е началник кабинет на министъра на икономиката Емил Караниколов, а от август 2018 г. става заместник-министър. Връща се обратно в ММС като главен секретар, а сега е началник кабинет на служебния министър Андрей Кузманов.

Има богат професионален опит и редица специализации в чужбина в областта на административната реформа и проектното финансиране. Дълги години е била член на Борда на директорите на Европейския институт по публична администрация в Маастрихт.

Има издадена книга “Административно обслужване на “едно гише”, издадена от ИПАЕИ през 2003 г., и публикации в сп. “Публична администрация”, също издавани от ИПАЕИ.

Говори немски, английски и руски език.