Носител на приза "Адвокат на годината" е номинираният за правосъден министър Петър Илиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/9980050 www.24chasa.bg
Петър Илиев

Той е специализирал в Бъкингамския университет, почетен консул на Барбадос

Номинираният от Слави Трифонов за правосъден министър Петър Илиев е лауреат на приза „Адвокат на годината“. Той е главен асистент в Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” от 2006 г. досега.

Преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“. Петър Илиев е доктор по право.

Завършил е Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” с пълно отличие и е бил първенец на випуск 2003 г., за което е получил отличителния златен знак (златна значка) за пълно отличие от ректора на университета.

През 1997 г. е завършил Първа английска езикова гимназия в София, отново с пълно отличие и е бил първенец на випуска.

Докторската си степен получава в Софийския университет. Автор е на две книги и над 30 научни публикации (статии, студии и др.) по различни юридически въпроси. Автор е и на повече от 30 други публикации по юридически теми в периодичния печат и специализирани бизнес издания.

Специализирал е „Английско търговско право“ и „Право на Европейския съюз“ в Бъкингамския университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и „Американско търговско право“ в Ню Йорк, където също е завършил специализацията си с отличие. Има и специализации по „Правораздаване”, „Публична администрация“ и „Международно право и международни отношения”.

Д-р Петър Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”. Адвокатското дружество пък е носител на отличието „Адвокатска кантора на годината“. 

Бил е лектор и докладчик в над 30 научни конференции, а също и председател и модератор на множество бизнес конференции, посветени на широк кръг от правни и икономически теми.

Освен това е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

Участвал е в жури на националния конкурс за студентско научно есе, организиран от Националната асоциация на студентите юристи „ЕЛСА България“, както и в жури в студентски научно-изследователски проект, състоящ се от научни разработки и тяхното представяне на научна конференция, подкрепена от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Петър Илиев e бил председател на Управителния съвет на Националната асоциация на студентите юристи „ЕЛСА България“ – член на Европейската Асоциация на студентите юристи „ЕЛСА Интернешънъл“, която е най-голямата и най-престижната организация на студенти по право в света.

В качеството си на председател на Управителния съвет на „ЕЛСА България“ е бил председател, модератор, координатор, лектор и спикър на много международни конференции, форуми, събития, проекти и семинари в различни сфери на правото, както и организатор на посещение в София на представители на Съда на Европейския съюз и техните презентации и срещи с български студенти по право и млади юристи.

Освен това той е основател и председател на няколко бизнес организации - Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. В рамките на тези организации е ръководил проекти по различни правни и икономически въпроси.

Д-р Петър Илиев е почетен консул на Барбадос и ръководи Консулството на Барбадос в  България. 

Научнитe му интереси са в конституционно право; законодателен процес; организация на правозащитните институции; защита правата на човека; дружествено и търговско право; недвижими имоти, вещно и строително право; енергийно право и природни ресурси; медицинско право и здравеопазване; банково и финансово право; капиталови пазари; данъчно право; административно право;  публично-частни партньорства; инфраструктурни проекти.