Ремонтират 116 водоема, за месец обаче не е завършен нито един нов

https://www.24chasa.bg/novini/article/9984793 www.24chasa.bg
Според фактурите за сключените договори от “Монтажи” цената за кубик бетон варира между 70 и 105 лв.

Държавната фирма “Монтажи” не е довършила ремонта на нито един язовир в рамките на месец. Това става ясно от отчет, публикуван на сайта на компанията.

Ремонти на 257 язовира са възложени на “Монтажи” от Държавната консолидационна компания. Миналия месец министърът на икономиката Кирил Петков започна проверка на 10-те от тях, които вече са завършени. Това са “Пазар дере” край Ловеч, “Злати войвода 3” и “Злати войвода 4” край Сливен, “Мънгови ливади”, “Найден Герово” и “Генерал Николаево 3” край Пловдив, “Сакма дере” край Хасково, “Ястребово” и “Хаджидимитрово” край Стара Загора и “До селото” край Бургас.

Миналия месец компанията отчиташе, че в процес на ремонт са общо 71 язовира, оттогава няма нито един завършен. В същото време обаче според актуалния отчет вече се изпълняват ремонтно-възстановителни работи на 116 обекта.

Други 28 язовира имат изготвен или вече одобрен технически проект, а още 45 са в подготвителен етап. Има и много прекратени договори, причините за което обаче не са споменати.

Скандалът с ремонтите на язовирите дойде от думите на Кирил Петков, който при проверките им установи, че цените са били завишени. Според него цената за кубик бетон е над 200 лв., а цената за транспорта му на тон километър е 1,16 лв., което било в пъти над пазарните цени.

Според “Монтажи” експертен съвет към ДКК одобрява представените анализи за остойностяване на всеки вид ремонтни дейности, заложен в проекта, като всеки анализ съдържа цена на материал, цена на механизация за машиносмяна и цена на труд. На сайта на компанията са публикувани единичните цени на част от механизацията - например за бетонпомпа сумата е 195 лв. без ДДС на машиносмяна. Също така на страницата са качени и фактурите за всички сключени договори за покупка на бетонови смеси към края на май тази година, които са 78 на брой. От тях става ясно, че цените за кубик варират между 70 и 105 лв., като най-често срещаната сума е 95 лв.

Прави впечатление, че много от договорите са сключени с едни и същи фирми - нещо, което заяви и министър Петков.