Стефан Янев се скара на политиците и постави задачи на нов кабинет за реформи в здравеопазване, образование и правосъдие (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9987975 www.24chasa.bg
Премиерът Стефан Янев изчете позицията си за резултатите от изборите преди началото на заседанието на Министерския съвет. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Недопустимо е партии да не говорят с избирателите си и да отказват политическо взаимодействие, каза той

Остри думи и гневни обвинения срещу политиците, но без да посочва имена, отправи служебният премиер Стефан Янев в първия си коментар след вота на 11 юли.

Министър-председателят използва присъствието на телевизионните камери в началото на заседанието на МС в сряда, за да изчете

12-минутна своя

позиция за

изборите

и задачите пред политиците и правителството. Изброи включително програмни цели и заявки. Те по-скоро са задачи за следващо правителство, а не програма на настоящото за по-дълго управление, разтълкува министърката на туризма Стела Балтова след заседанието на кабинета. Тя бе единственият член на служебното правителство, който коментира думите на Янев пред журналисти, останалите отминаха с мълчание.

“Мисля, че изборите бяха автентични и отразяват точно волята на избирателите”, започна словото си Янев. И похвали усилията на служебното правителство и ЦИК да осигурят честно провеждане на вота.

Веднага след това обаче служебният премиер атакува политиците заради ниската избирателна активност на предсрочния вот. “Едва ли се дължи единствено на това, че изборите се проведоха през лятото. Нееднократно съм заявявал, че политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да работят повече, за да ангажират пълноценно българските граждани”, каза той. Според Янев политиците са разочаровали избирателите.

“Нямахме

смислен дебат

на тези избори. Част от политиците отказаха да говорят с хората. Недопустимо е политически сили да отказват да говорят със своите избиратели. Недопустимо е да отричаш политическото взаимодействие”, обяви служебният премиер. И настоя, че кампанията щяла да е по-ползотворна, ако част от партиите бяха отправили послания, а вместо това те атакували служебния кабинет постоянно.

Неслучайно неколкократно преди изборите предупредих, че

политиката е

за политици и

визионери. В

момента

се търсят бързи

решения без

оглед и

представа за

последствията, заяви още Янев.

“Не можем да разочароваме отново българските граждани”, категоричен бе той.

Според анализа му изборите показали, че избирателите търсят промяна, търсят нов тип лидерство, търсят визионерство. Нужна е промяна за смислена националноотговорна политика, добави той.

Промяната трябва да доведе до стабилна и предсказуема бизнес среда, обясни идеите си служебният премиер. Трябва да консолидираме усилията си за извеждане на страната от тези тежки предизвикателства, които стоят пред нас. Нужни са нови идеи от политиците за

широка

консолидация,

призова ги министър председателят.

В словото си служебният премиер очерта и приоритети, които трябва да съдържа подобна широка консолидация. Сред първите постави решаване на

демографската

криза и

завръщане

на българите

от чужбина. Именно за тези приоритети министър Стела Балтова уточни, че са задачи пред следващо правителство.

Ключов е процесът на реална финансова децентрализация, за да могат

общините сами

да управляват

икономиката на

тяхна територия, обясни Янев.

Той постави като приоритети и реформи в системата на образованието и здравеопазването, като заради ниската политическа активност на гражданите трябвало да се наблегне на гражданското образование.

Нашата борба минава през ефективно противодействие на корупцията, заяви още Янев. Този процес е труден и дълъг, предупреди той. Изисквал и реална правосъдна реформа, за която било крайно време.

Усилията на гражданите трябва да са ежедневни, призова още Янев. Според него те трябва да упражняват повече политически контрол и да не се страхуват да отстояват правата си. Трябва да продължим да работим за отстояване на обществения интерес, завърши словото си служебният премиер.

БСП: ГЕРБ и някои от “партиите

на протеста” избягаха от дебати

БСП никога не е бягала от дебат по политики и срещи с хората. Кандидатите за народни представители от левицата не отказаха нито една публична предизборна проява и водеха толерантна и честна кампания. Така зам.-шефът на партията Атанас Зафиров коментира изказването на Янев.

"От дебата избягаха ГЕРБ и присъдружните им организации, защото за тях изборите са преди всичко технология, а донякъде и от срам от повтаряните денонощно лъжи от Борисов. Избягаха и част от самонареклите се”партии на протеста”, защото нямаха програми и смислени послания, освен няколко втръснали се до болка клишета, които явно все още намират почва в съзнанието на част от хората", каза той.

Зафиров уточни, че програмата на БСП е не просто предизборен документ, а визия за развитието на България в следващите 20 г. "Левицата проведе над 3000 срещи в цялата страна. Лице в лице, директно с хората - от градовете, до последното забравено от държавата село. И на тези срещи чухме и разбрахме какво иска българският народ - той е уморен от избори, иска промяна - бърза и необратима, но и сигурност и гаранции за по-добро бъдеще", допълни той. Затова БСП била готова за диалог с парламентарните сили и не приемала решения, тласкащи ни към нови кризи. "Още по-малко пък, спуснати ни от телевизионни екрани. Това е наша последователна политика, в интерес на българските граждани и за доброто на обикновения човек!", допълни зам.-шефът на партията.