Ако 6-те партии играят тая своя игра, ни пращат на избори 2 в 1 през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/9988146 www.24chasa.bg
Суматоха около председателската трибуна в 45-ото НС, оглавено от Ива Митева. Политическата какофония сега се очертава още по-голяма. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Продължава отказът от опит за диалог

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов зададе хейт в мрежите, който прави проекта “кабинет на протеста” все по-невъзможен

4 дни след предсрочните парламентарни избори и три след офертата на Слави Трифонов за кабинет 6-те партии от новия парламент още не са си проговорили.

След играта на Слави, открита по фейсбук и в партийната телевизия, свой спектакъл излъчи вчера и Бойко Борисов.

Самостоятелната изява на Мая Манолова съдържаше офертата някой от бъдещите мандатоносители да предложи целия служебен кабинет за редовен. (Какво отговори вицепрезидентът Илияна Йотова - виж долу.) За ден обаче Манолова промени позицията си и вече не изключва подкрепа за кабинет на Слави - по думите ѝ ще се решава чак след дебата в пленарната зала.

Озадачената “Демократична България” за ден се въздържа от резки думи към Слави Трифонов и неговия космически план, но във вторник лидерите на коалицията избухнаха с тежки обвинения, че това е реден по сараите кабинет. А после верните последователи на двете формации отвориха

истинска война

в социалните

мрежи

“Умният човек много, ама много би трябвало да внимава, когато говори публично, и да мисли за последствията. Ако мисли…”, написа в туитър зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов. По-късно добави: “С тъга наблюдавам чудовищното късогледство и министерски мечти на т.нар. “политически лидери”.

Размислите му бяха споделяни с възмущение и ирония от привърженици на ДБ в мрежите. А лидерът Христо Иванов обяви пред bTV, че се чудел дали предложението на ИТН за кабинет не е “много тежка загуба на връзка с реалностите” или план “да се репродуцира така любимият на сараите модел на кабинет” и това да осигури комфорт на Борисов.

“Ако не беше ИТН, тиквата щеше още да е премиер! Не хващате ли реалността?”, ядоса се Тошко Йорданов и дори смени профилната си снимка в туитър с такава на Борисов и Иванов.

Под постовете му валят критики, а в отговор сценаристът е ретуитнал публикации на защитници на ИТН, според които като първа сила те не са длъжни да съгласуват кабинета, а неодобрението идвало, защото

“старите кучета

не дават кокала”

На този фон БСП, която вече се вижда като спасител на нацията с третия мандат, също се включи в следизборната какофония. Едни припознаха екзотиката служебният кабинет да продължи като редовен, други тихо стискат палци да влязат в състава на проекто - правителството. А от Брюксел Елена Йончева даде съвет на бившите си другари някак да се разберат със Слави и кабинет да има само и само Борисов да бъде изчегъртан.

Тоталният отказ от опит за политически диалог още не е коментиран от президента.

Назначеният от него служебен премиер Стефан Янев обаче се скара на партиите, че нито са водили истинска предизборна кампания с гражданите, нито се съобразяват с тях сега.

Всичко описано дотук дава рецептата на

перфектната

политическа

криза

насред лято. Но то скоро ще свърши, хората ще се приберат от морето и ще се ядосат още повече на партиите. Делта-вариантът ще почука и на българската врата, ще трябва нов бюджет.

Какво имаме към момента: Слави не отстъпва от кабинета “Василев”, ДБ вече открито мрази Слави, ГЕРБ връща тутакси своя мандат и не се договаря с никого, ДПС подкрепя само програмен кабинет, БСП ще пробва свой, но никой не иска с нея, а Мая още не смее да си каже.

Докога 6-те партии могат да си позволят да играят тази игра и какво следва от нея? Краткият отговор е нови, трети поред парламентарни избори наесен, най-вероятно съчетани 2 в 1 с президентските. Най-ранната възможна дата за президентските е 24 октомври, което прави въпросната неделя и най-късната възможна за предсрочните парламентарни.

Провалът на два поредни парламента ще срине доверието в институцията Народно събрание, предупреди Иван Костов, който знае какво е да загубиш доверието на уповавалите се в теб. “Така избирателят ще започне да се оглежда за други варианти,

ще се оглежда

за друга

демокрация,

дори ще остави идеята за демокрация”, анализира бившият премиер.

Грешката с този предложен кабинет от ИТН не е възможно да се поправи от друг освен от самите тях, категоричен бе той в интервю за БНР.

“Парламентарната група на ИТН да влезе в предварителни разговори и да съгласува кандидатура за министър-председател, която все пак е приемлива за останалите партии, поне за протестните”, зададе Костов възможния отговор. И да се следва процедурата по конституция.

Николай Василев: Надявам се на подкрепа, по-подготвен не съм бил

Той ме покани, но виждаме различно пътя в икономиката, обясни Кирил Петков

“Приел съм да бъда кандидат за премиер. Никога не съм се чувствал по-готов за това. Надявам се да спечелим подкрепа в парламента.” Този коментар направи за “24 часа” Николай Василев, номиниран от Слави Трифонов за премиер.

“Говорихме с Николай Василев и въпреки че уважаваме тяхното мнение, видяхме, че имаме различия как финансите и икономиката трябва да се развиват. Нашата идея е, че големият ни приоритет е да се спрат кражбите и изтичанията. И когато това се случи, да се мисли за балансиране на бюджета. Ние сме десни хора, вярваме в частния сектор, но има неща, към които не трябва да се подхожда идеологически, а практично. В момента 42% от пенсионерите са под прага на бедност, за нас не е оптимално да се фокусираме дали трябва да се намалят тези 50 лв., докато вкарваме нови инвестиции и спираме всички кражби и кранчета по пътя. Това беше нашата визия. При Василев бе по-силно изразено чувството, че балансираният бюджет трябва да е голям приоритет”, обясни пък служебният министър на икономиката Кирил Петков, който отклони поканата на ИТН да остане на поста. Разговорите се водили с Василев, не със Слави, каза той пред bTV.

Илияна Йотова: Идеята служебният кабинет да стане редовен е екзотична

Като екзотично предложение определи вицепрезидентът Илияна Йотова идеята на “Изправи се! Мутри вън!” служебният кабинет да стане редовен.

“Всяка политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поеме отговорността и да бъде готова да състави кабинет със свои експерти и виждания. Иначе - да променим конституцията: да си имаме един служебен кабинет и да приключим”, каза Йотова и изрази надежда, че в следващите дни ще надделее разумът.

Според нея страната има нужда от стабилно правителство, което да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност и за правила, за икономическо развитие, за това България да депозира своя план за възстановяване и да успее да го защити в ЕК - “предизвикателства, които далеч надхвърлят партийния егоизъм”. Ако партиите отново се затворят в себе си и решат да отидат на още едни избори през тази година, няма да бъдат разбрани от българския народ, предупреди Йотова.

“Ако парламентът излъчи сегашното служебно правителство като редовно избрано, трябва да се постигне политическо споразумение, да има програма, която да е санкционирана от тези, които са го излъчили.” Това заяви пък председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов пред БНР.

“Постъпката на Слави Трифонов е ирационална”, заяви Маринов и обясни, че предложените министри не са експерти, а хора с добри биографии и впечатляващи дипломи. Проблемът бил, че няма политики. “Тази постъпка на Трифонов поставя хората от ИТН в зависимост от партиите, срещу които така яростно говореха и това говорене им донесе успех. В това е абсурдността”, допълни той.

Според него няма непреодолими пречки да се състави парламентарно мнозинство и правителство, което да работи за основните принципи на промяната, които са приети от мнозинството българи. Маринов обори Бойко Борисов, че Радев държи да управлява по-дълго със служебно правителство: “Не може да се управлява дълго със служебен кабинет. Ако вземете и предстоящите президентски избори - съвсем не са еднозначни положителните последици от това.”

Радев свиква на 21 юли парламента?

Първото заседание на 46-ото народно събрание да е още на 21 или 22 юли, очакват от парламентарните сили. То ще бъде свикано от президента Румен Радев след обявяване на избраните депутати от ЦИК в края на тази седмица.

“Има такъв народ” вероятно отново ще предложи за председател юристката Ива Митева, която бе шефка на 45-ото НС. Депутати обаче допуснаха и вариант останалите да се обединят зад кандидатурата на Татяна Дончева от “Изправи се! Мутри вън!”. За зам.-шефове от БСП се очаква да предложат отново Кристиан Вигенин, от ДБ - ген. Атанас Атанасов, а от ДПС - Мукаддес Налбант. В ГЕРБ се спрягат имената на Радомир Чолаков и Десислава Атанасова.