Проф. Балтов падна или заради джипа на Бойко, или заради милиона, който търсят от “Пирогов” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9988351 www.24chasa.bg
Проф. Асен Балтов е едно от знаковите лица на лигата “Лекарите, на които вярваме”, номиниран за нея от благодарни пациенти.

Новият изпълнителен директор на най-голямата спешна болница у нас е шефът на Клиниката по гнойно-септична хирургия проф. Иван Поромански

Асен Балтов, директорът на “Пирогов”, когото всеки можеше да намери по всяко време на мобилния телефон за помощ или съвет, също влезе в графата на бившите вече медицински началници. Независимо дали този, който го търсеше, беше познат, непознат, от властта, или от опозицията...

“24 часа” се гордее, че проф. Асен Балтов е едно от знаковите лица в лигата на “Лекарите, на които вярваме”.

Месеци потомственият хирург бе един от медиците, които предупреждаваха, обясняваха, успокояваха българите в началото и в пика на пандемията от COVID-19. Правеше го усърдно по медии и пресконференции, защото беше убеден, че професионалното говорене трябва да бъде чуто и разбрано.

Бе сред първите заразени. После сред първите, които се ваксинираха, за да покажат на българите колко е важно това, за да сме живи. Имаше седмици, в които спеше в своя кабинет, за да не зарази семейството си и да бъде на разположение на своите колеги.

Едно от порасналите му деца бе сред първите доброволци, когато в първите дни на неизвестната пандемия повечето се страхуваха да влязат в “Пирогов”. Момчето, облечено със скафандър, дезинфекцираше мълчаливо и с часове коридорите на болницата.

В сряда около 17 часа журналист от “24 часа” набра проф. Асен Балтов след официалното съобщение на Министерството на здравеопазването, че е назначен нов изпълнителен директор на “Пирогов” - проф. Иван Поромански. Вместо коментар последва искрено учудване от страна на Балтов -

никой не му беше

съобщил нито

устно, нито

писмено, че

вече е бивш

Така в последните официални минути на служебния кабинет здравният министър Стойчо Кацаров направи важна смяна след “Александровска” и “Лозенец”. И след като пенсионира проф. Тодор Кантарджиев като шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.

Неофициално тази смяна се очакваше. Очевидно лицата от разпуснатия вече НОЩ са неприемливи за политиката, която би искал да води служебният здравен министър. Вероятно ранното оттегляне на проф. Венцислав Мутафчийски, уморен и обиден от публичните атаки срещу неговите усилия да преведе българите през пандемията живи, го спаси от отстраняване от поста във Военномедицинска академия. И слава богу!

Проф. Асен Балтов се оказа може би неприемлив и като спътник на Бойко Борисов в прочутата джипка.

На 12 ноември 2020 г. малко след като обяви, че е оздравял от коронавируса, Борисов разходи с джипката по магистрала “Европа” тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов и проф. Асен Балтов. “Благодарение на лекарите я построихме тази магистрала. Успяхте така да работите по време на пандемията, че работата да не спира”, обяснява на двамата премиерът и показва как се правят магистрали. 

И макар двамата професори да поддържат разговора основно по медицински теми, социалните мрежи ги охулиха, че

паднали на

нивото на

Борисов

Твърденията, че нямат работа в джипката, бяха гарнирани дори с нецензурни писания. Професионалните протестъри от БOEЦ внесоха дори cигнaл дo МВР и прoкурaтурaтa зa извършeни oт Бoриcoв нaрушeния нa Зaкoнa зa движeниeто пo пътищaтa. Доказателството беше именно видеото с двамата лекари професори.

Иначе официалният мотив на Кацаров за уволнението са резултатите от проверката на здравната каса в болницата, които бяха официално съобщени в понеделник и предадени на МЗ едва в сряда, става ясно от прессъобщението на ведомството.

Нарушенията били за над 1 млн. лв. за лечението на болни с COVID-19, които били фантоми.

Именно заради съмнения в хоспитализациите на над 900 души започна проверката в спешния институт. За нея съобщи зам. здравният министър Димитър Петров на 10 юни, а самата проверка е започнала още на 28 май.

Още тогава Петров

намекна за

евентуално

уволнение

на проф. Балтов. Заяви, че ако се установи, че злоупотребите са ставали под шапката на ръководството на болницата, здравното министерство ще го отстрани. “Няма фантоми в “Пирогов” - това са 900 живи пациенти от плът и кръв. Лекувани са отговорно, без да плащат и стотинка. Минали са през спешния кабинет, преглеждани са, подписали са документ и им е взета кръв, направено им е поне едно образно изследване. Това са живи хора, които са минали през болницата, диагностицирани, лекувани и проследявани са”, контрира шефът на вътрешната клиника на “Пирогов” доц. Атанасов в интервю за “24 часа”.

Доказателство за това беше и

спонтанно

организираният

протест

на пациенти

в защита на доц. Атанасов. Те бяха благодарни не само за грижите и върнатия живот, но разказаха колко динамична е била обстановката в отделенията на болницата.

Един от ярките примери за 24-часовата заетост на лекарите бе разказът на акушерката Красимира Василева, която сподели личните си наблюдения отвътре, след като в края на ноември прекарва 10 дни като доброволец в “Пирогов”. Месец преди това там лекуват сина ѝ от COVID. 

“Разбирам, че касата трябва да минава на проверки, но като човек, който е външен, ако те бяха спестили нещо на моето дете или ме караха да правя нещо, което не ми харесва, със сигурност щях да съм първата, която щеше да го направи на въпрос. Като доброволец ми позволиха да правя и манипулации. Ако са източвали касата, най-вероятно щяха да са прибирали някакви лекарства, а аз не съм виждала толкова много манипулации, колкото се правеха там тогава.

Не видях на нито

един пациент нещо

да му е спестено

или да са му

искани пари”,

разказа Красимира и добави, че само доцентът ежедневно правил по 4 визитации на пациентите си.

Впоследствие стана ясно, че като част от проверката здравната каса провежда анкети по телефона сред съмнителните пациенти.

За некоректно провеждане на самите разпити сигнализираха и част от проверяваните, като посочиха, че директно са питани дали са лекувани от цироза. Причината - проверяваните пациенти са основно лекуваните по 2 клинични пътеки - за чернодробни и за бъбречни заболявания, като в първата влиза и цирозата. По тях обаче могат да се лекуват и отчитат няколко заболявания и те са правомерно отчетени в документацията на болните. Въпреки това, звънейки на пациентите, проверяващите от касата им задавали директно въпроса дали са лекувани от цироза, на което всеки без такова заболяване автоматично би отговорил “не”, възмущаваха се излекуваните. 

Неспазен алгоритъм за диагностика и лечение; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане от страна на пациенти на медицинска дейност, която е била платена и от касата; включени в историята на заболяването на пациента медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на болницата. Това са всички констатирани от проверката на касата нарушения, за които

“Пирогов”

трябвало да

възстанови на

обществения

фонд

1 104 743,2 млн.

лева

Оказва се обаче, че няма задължение всички дейности, изброени в клиничната пътека, да бъдат извършени, за да бъде тя платена. За лекарствата също няма изрично изискване да са изписани от болничната аптека.

“Имаме много лекарства, за които имаме икономии и се ползват”, обясни Балтов за част от несъответствията, които според НЗОК са нарушения.

Освен исканите за възстановяване 1 млн. лв. малко преди здравното министерство да съобщи за уволнението на проф. Балтов, шефът на НЗОК проф. Петко Салчев каза пред БНР, че “Пирогов” е получила над 11 млн. лв. за шестмесечието, без да е работила, въпреки че само преди няколко месеца, по време на втората още по-тежка вълна от COVID, болницата беше пълна със седмици.

“Петко Салчев,

“Пирогов” не е

спирала да работи

от 1951 г.! Срам!

Голям срам!”,

написа в отговор проф. Балтов в профила си във фейсбук.

От началото на пандемията допреди месец само прегледаните и лекувани пациенти от COVID в “Пирогов” са над 25 000 - 5000 от тях в средно тежко и тежко състояние и над 20 хил., преминали през спешния кабинет амбулаторно и изпратени за лечение у дома.

Междувременно и спешната дейност, която е основна за болницата, не е спирала и за момент.