Ето кои биха могли да се разболеят от COVID-19 дори след пълна ваксинация

https://www.24chasa.bg/novini/article/9988459 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Хора в напреднала възраст с множество хронични заболявания и имуносупресия е по-вероятно да се заразят с коронавирус и да развият тежка форма на Ковид-19 дори след завършена ваксинация, сочи израелско проучване, цитирано от БТА. "Като цяло можем да заключим, че това не са здрави хора," казва за "Джерузалем пост" ръководителят на изследването проф. Тал Брош, който е директор на инфекциозното отделение в Университетската болница "Самсон Асута" в Ашдод. "Почти всички имат съпътстващи заболявания: сърдечни, белодробни, бъбречни заболявания, деменция, рак или други често срещани болести."

Малка част от ваксинираните срещу Ковид-19 се заразяват, а малък процент от тях влизат в болница. Това е т.нар. "пробивна" инфекция. Проф. Брош и екипът му проучват случаите на 152 имунизирани пациенти от седемнадесет болници, които са развили Ковид-19 след повече от седем дни след втората доза и е трябвало да бъдат хоспитализирани преди края на април.

Групата не е голяма, тъй като това се случва рядко. Ефективността на използваната в Израел ваксина срещу стандартния вариант на вируса е 97-98 процента и показва почти същата ефективност срещу Делта варианта. До момента, въпреки резкия скок на новозаразените в страната, броят на тежките случаи се увеличава бавно.

Резултатите показват, че 71 процента от пациентите от изследваната група са имали хипертония, 48 процента - диабет, 27 процента - застойна сърдечна недостатъчност, 24 процента - хронични бъбречни заболявания, 24 процента - хронични белодробни заболявания, 19 процента - деменция, и 24 процента - рак. Само 6 процента не са имали придружаващо заболяване, но пък 40 на сто са били с компрометирана имунна система. "Ако имунната система не работи добре, рискът да не си изработиш защита чрез ваксината е по-голям", казва Брош.

Пациентите са постъпили в болница средно 40 дни след втората доза ваксина, като средната им възраст е била 71 години.

Проучването е извършено, когато Алфа вариантът е бил активен в Израел, но изводите от него най-вероятно са валидни и в настоящата ситуация на доминиране на Делта варианта, обяснява проф. Брош. По думите му Делта вариантът изглежда преодолява ваксината по-често от предшественика си, но все още не е ясно дали причинява по-тежко заболяване.

Важното послание към обществото е, че по-възрастните хора със съпътстващи заболявания или имуносупресия не трябва да приемат, че са добре защитени от ваксините и трябва да се грижат за себе си, когато нивото на разпространение на вируса е високо, изтъква лекарят.