Във Франция избухнаха протести срещу ковидния "здравен пропуск"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9988551 www.24chasa.bg
Полицията в Париж влезе в сблъсъци с протестиращи срещу плана на президента Еманюел Макрон. Снимка РОЙТЕРС

Полицията в Париж влезе в сблъсъци с протестиращи срещу плана на президента Еманюел Макрон да въведе изискване за притежаване на сертификат за ваксинация срещу ковид или негативен писиар тест за допускане до барове, ресторанти и кина от следващия месец, предаде Ройтерс.

Макрон обяви тази седмица радикални мерки за борба с бързия ръст на новите случаи на коронавирус, включително задължителна ваксинация за здравните работници и нови правила за здравни пропуски за широката общественост.

С тези стъпки френският президент стигна по-далеч от повечето европейски страни в момент, когато силно заразният вариант Делта на вируса разгаря нова вълна на пандемията, а останалите правителства наблюдават с внимание реакцията на френското общество.

Полицията на няколко пъти използва сълзотворен газ, след като групи от протестиращи преобърнаха кофи за боклук и подпалиха багер. Някои демонстранти, които стояха настрана от сблъсъците, носеха баджове с надпис "Не на здравия пропуск".

Някои критици на плана на Макрон, който предвижда моловете, кафенетата, баровете и ресторантите да проверяват всички клиенти за наличие на здравен пропуск от август, обвиняват президента, че потъпква свободите и дискриминира онези, които не са ваксинирани.

"Това е пълен произвол и абсолютно недемократично", каза един от протестиращите, който се представи като Жан-Луи.

Макрон казва, че ваксините са най-добрият начин Франция да се върне към нормалността и твърди, че окуражава колкото се може повече хора да се имунизират.