С тридневен поход Русе отбелязва 153 години от слизането на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг

https://www.24chasa.bg/novini/article/9990045 www.24chasa.bg

С тридневен поход Русе отбелязва 153 години от слизането на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Инициативата се провежда за седма година и се организира от Областна администрация – Русе.

През 2020-а събитието не се осъществи, поради пандемията от COVID-19. Сега нещата стоят по различен начин и организаторите са се погрижили да зарадват участниците с богата културна програма.

Началото ще бъде символично дадено от заместник областния управител д-р Стефка Караколева, която заедно с други участници в похода ще положи венец и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и Стефан Караджа край село Вардим. След това маршрутът ще следва стъпките на четата, а походът ще завърши с посещение на къщата-музей на Хаджи Димитър в родния му Сливен.

Ще се проведе и мащабна възстановка на битката при Бузлуджа в близост до града на 100-те войводи. Тя е организирана от регионалните клонове на Национално дружество „Традиция“ от градовете Сливен, Ямбол, Нова и Стара Загора. Паралелно ще се състои и традиционната възстановка на самия връх Бузлуджа. Целта е по този начин да се отдаде почит пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната цялост и възхода на България.

„Събитието е чудесен пример за ангажираност на хора с различни професии и на различна възраст, които отдават почит към нашите национални герои. Подвигът на тези храбри патриоти ще остане вечно жив в родовата памет на българина, а имената, героизма и саможертвата им ще запазим завинаги в умовете и сърцата си.“, каза заместник областният управител д-р Стефка Караколева.