"168 часа": Дали застреляният в Амстердам Питер де Врис е поръчан от гангстера в изгнание Таги

https://www.24chasa.bg/novini/article/9991151 www.24chasa.bg

Репортерът съветвал защитен свидетел да проговори срещу мафиота, съден за убийство и наркотрафик

Преди години журналистът открива похитител на бирения магнат Алфред Хайнекен

Минути след телевизионно участие на 7 юли тази година известният разследващ журналист Питер де Врис е тежко ранен с пет изстрела, единият от упор в главата. Покушението над репортера, разкриващ машинациите на подземния свят в Нидерландия, се случва в центъра на Амстердам, в близост до сградата на телевизия RTL. Страната е в шок, а новината за минути става номер едно за международните медии.

Часове след нападението полицията обявява, че е задържала трима души. Един 35-годишен мъж от полски произход, 21-годишен, който живее в Ротердам, и 18-годишен младеж. Последният е освободен бързо, но съдбата на другите двама остава неизвестна. Скоро се очаква те да бъдат

изправени на подсъдимата скамейка,

за да отговарят за екзекуцията на 64-годишния мъж.

Тепърва предстои да бъде проведено мащабно разследване. Силите на реда вече са събрали видеозаписи, свидетелски показания и улики, които да помогнат за разплитане на случая. Претърсени са няколко имота в градовете Тил, Маурик и Ротердам, откъде са иззети "различни носители на данни и боеприпаси".

"Журналистът е тежко ранен, но той е национален герой за всички нас - заяви на пресконференция кметицата на Амстердам Фемке Халсема. - Рядък, смел репортер, който неуморно търси справедливост."

Същата позиция сподели и премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

"Покушението е шокиращо и непонятно - обяви той. - Това е нападение срещу смел журналист и атака срещу свободните медии, които са толкова важни за нашата демокрация. Ние се молим той да оцелее."

Комитетът за защита на журналистите (CPJ) пък призова властите за "бързо и щателно разследване на стрелбата", както и да определят дали тя е била насочена към Врис заради работата му.

Според разследващи точно това е

причината за покушението

над журналиста. За никого в Страната на лалетата не е тайна, че репортерът е изключително запознат с мафията в родината си. Той имал източници както в подземния свят, така и в полицията. Поради това често гостувал в различни предавания, където давал експертното си мнение за престъпността.

Една от най-силните години в професионалната кариера на Врис всъщност е 1983 г., когато отразява отвличането на бирения магнат Фреди Хайнекен. Богаташът и неговият шофьор Аб Додерер бяха похитени заедно, а по-късно освободени срещу откуп от 35 млн. холандски гулдена, или 15 800 000 евро. Похитителите тогава се оказаха Кор ван Хаут, Вилем Холидер, Ян Боелаард, Франс Майер и Мартин Еркампс. Те бяха

заловени

много по-късно,

тъй като някои от тях избягаха от Нидерландия. Екстрадираните Ван Хаут и Холидер прекараха повече от три години във Франция, където са задържани. Майер пък стига до Парагвай. Открит е лично от Питeр де Врис. През 2003 г. е екстрадиран към Нидерландия, където попада мигновено зад решетките.

Благодарение на задълбоченото си разследване по повод отвличането на Фреди Хайнекен, по-късно журналистът дори пише книга. В нея представя гледната точка на един от похитителите. За кратко време романът се превръща в бестселър. Той дори е адаптиран към филм, заснет през 2015 г. с участието на известния актьор Антъни Хопкинс.

Години след случилото се с Хайнекен Врис се впуска в разследването на друг знаков случай.

За какво става въпрос четете тук