Дългият и криволичещ път на Слави към властта

https://www.24chasa.bg/novini/article/9995139 www.24chasa.bg
Слави Трифонов СНИМКА: Иван Захариев

През последните 30 години Трифонов пряко или косвено участва в политиката и стана най-известният човек в България

Партията на Слави Трифонов окончателно е първа политическа сила и той вече предложи кабинет и премиер, макар че вчера обявиха, че ще има промян в предложения състав. С което шансът да бъде избрано правителство нараства.

Слави Трифонов върви от години към властта. Сега много се говори, че спечелил през фейсбук. Това е просто пържен въздух. Слави е в политиката от 30 години и не е излизал от нея.

Неговата кариера, макар да не е основател, започва от студентската програма “Ку-ку”. Предаване по БНТ, появило се през 1991 година като резултат от споразумение между Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД), представлявана от нейния председател Емил Кошлуков (днес генерален директор на БНТ), и ДКМС (БДМ), представляван от Росен Карадимов, за излъчването по телевизията на т.нар. студентски парламент.

Впоследствие това предаване става по-забавно, разказват се смешки, пеят се песни. Слави не е най-добрият певец, нито това, което пее, е точно чалга, но той има това, което на испански се определя с думата “дуенде” - живец, душа, магнетизъм. И това го прави истинска звезда. Още във времената, когато ходеше с опашка тип Роберто Баджо,

щом влезе в една

стая, всички погледи

се вперваха в него

И докато се стигне до партията “Има такъв народ”, участва в няколко политически проекта.

Още през далечната 1994 година артистите от “Ку-ку” решават да мърчандайзват популярността си и правят две неща - “народна вафла Ку-ку” и Народно движение “Ку-ку”. Второто не е допуснато до участие в избори с решение на ЦИК и на съда, а главният прокурор Иван Татарчев заличава регистрацията му.

След това, когато Слави е свален от БНТ и тръгва по разни кабеларки, заедно с Дилов и Росен Петров правят “Гергьовден”, политическа партия, дала ни Емил Димитров - Ревизоро, който става директор на митниците, а после и министър на околната среда. Той активно се включва да подкрепя кандидатурата на своя тогавашен съдружник Любен Дилов-син за кмет на София. Дилов не става кмет, но “Гергьовден” има сериозна фракция в Общинския съвет на София и в парламента.

По-късно Слави подкрепи Меглена Кунева в лично качество като кандидат за депутат. После организира успешния референдум за мажоритарна система.

Винаги телевизионната популярност е изкушение за политическа дейност. Леснината, с която преминаха в политиката негови бивши съратници като Росен Петров и Любен Дилов или Петър Курумбашев и Радомир Чолаков от “Ку-ку”, или изобщо телевизионни лица като Николай Бареков или Волен Сидеров и Валери Симеонов, няма как да не подхранват копнежа да управляваш.

Слави се пазеше досега от лично участие, но до голяма степен той бе фигурата, която

насърчи навремето Бойко

Борисов да създаде ГЕРБ

и да посегне към властта. По онова време амбициите на Борисов стигаха до поста главен секретар на МВР. Стана кмет, министър-председател и сега пък Слави даде идеологическата обосновка на изчегъртването.

Слави Трифонов е най-известният българин. 20-годишното му присъствие в праймтайма на Би Ти Ви е актив, неизмерим в пари. Но от друга страна, го направи самоизолирал се темерут. Фактът, че той не може да си позволи да отиде в парка и да изяде един сладолед, го кара да се обгражда от много тесен кръг - сценаристи, музиканти и охрана.

Това несъмнено стеснява мирогледа и контактите и го откъсва от човечеството. Всъщност лафът на Борисов “аз нямам приятели” май повече приляга на Слави.

Здравословните му проблеми. Щом дори вестник “Монд” - издание, силно фиксирано в политическата коректност, си позволи да

пише за лошия му

външен вид, следствие

на заболяване,

вероятно той наистина е много лош. Твърди се, че Слави Трифонов страда от множествена склероза (МС), за което се гадае по повод на кризата му преди 10 години с пристъп на ретробулбарен неврит (смущение в зрението), Той вероятно се дължи на натрупването на плаки по нерва, инервиращ окото (механизъм, който напомня на механизма, по който се развива МС). Освен това има проблем със зарастването на счупения след падане крак.

Това допълнително засили самоизолацията и монологичността му.