Рашков прати сигнал срещу Гешев, че разпространил чатове на Божков, за да злепостави Радев и протестите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9995582 www.24chasa.bg
ИВАН ГЕШЕВ

Правосъдният министър поиска ВСС да започне процедура за отстраняването на главния прокурор

Вътрешният министър Бойко Рашков изпълни заканата си и изпрати сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев до правосъдния министър Янаки Стоилов.

След като се запознал с него, той поиска Висшият съдебен съвет да започне процедура за отстраняването на Иван Гешев от поста заради уронване на престижа на съдебната власт.

Министърът на правосъдието, който председателства пленума на кадровия орган и одобрява дневния му ред, но няма право да участва в гласуванията, внесе в петък т.нар. сигнал. Той насрочи разглеждането му като точка първа в четвъртък, 22 юли. 

Реакцията на Гешев не закъсня. С писмо до ВСС той поиска да бъде публикуван т.нар. сигнал.

Около 18 часа вътрешният министър Бойко Рашков публикува на страницата на МВР мотивите си да поиска отстраняването на Гешев. 

На основание на Закона за съдебната власт в качеството на министър на правосъдието правя предложение пленумът на ВСС да се произнесе за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, обяви Стоилов 3 часа по-рано.

До мен постъпи информация на 14 юли от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков относно допуснати нарушения от Иван Гешев в качеството му на главен прокурор, добави Стоилов.

Той разгледал информацията и преценил, че в нея “има данни за действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебни задължения и действия, накърняващи престижа на съдебната власт”.

Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков, внася такова предложение във ВСС, реагира почти незабавно говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Учудени сме от

това защо го

внася едва сега

– дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. Няма да коментираме този политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар.

В предложението се съдържат само политически, но не и юридическа аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС, добави Милева.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни пред “24 часа” , че сега се запознавал с искането.

Любопитен детайл е, че всъщност под сигнала Бойко Рашков не се подписал като министър на вътрешните работи, освен това той не бил на официална бланка, така че можело да се направи и извод, че го е подал като гражданин, казаха запознати.

Сигналът представлява

11 страници

описание на

“прегрешенията”

на Гешев. Към него били прикачени множество медийни публикации, включително с коментарите под тях и прессъобщения на прокуратурата. Затова набъбвал до 108 страници. 

В началото се изтъква, че месеци наред, “включително и сега, протестиращи българи в страната и чужбина искат оставката на Гешев, което е безпрецедентно в демократичното ни съвремие. Бездействието на прокурорите в цялата страна, които могат да разследват престъпно поведение на главния прокурор, е основанието да се обърна към вас, г-н министър”, пише Рашков. Според него първото основание било “разгласяване на данни от досъдебни производства. Рашков описва разговор между президента и командващия ВВС ген. Стойков, също така разговорите на журналиста Огнян Стефанов и бившия депутат Александър Паунов с Васил Божков.

Според него това било, за да има “политическо компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на Борисов и срещу самия главен прокурор”.

След това Рашков се спира и на чата между президентския секретар Пламен Узунов и Пламен Бобоков, което също било, за да се направят внушения.

По-нататък Рашков говори на влизането на служители от Бюрото по защита в президентството.

Ето как я описва той: Акцията е окачествена като ,,щурм“ (,,Капитал”, 9. 07. 2020 г.), беше извършена с ненужна показност от многобройни служители на МВР и Бюрото за защита, наричано ,,паравоенно формирование” (Fakti.bg от 14.06.2021 г.) и “преторианска орда на Гешев” (“Капитал” 9.07.2020 г.), с което се урони престижът на президентската институция, аргументира се Рашков.

Той посочва и че “в интервю за БНТ Гешев обяви, че не подкрепя принципа за разделение на властите и определи отстояващите това конституционно начало за “десни екстремисти”, посочвайки Иво Прокопиев (бизнесмен) и Христо Иванов (политик).

Това поставя остро въпроса в състояние ли е главният прокурор да упражнява надзор за независимостта на прокурорите, казва Рашков.

Той твърди, че освен закона Гешев нарушил и етичния кодекс на магистратите и уронил престижа на съдебната власт и “честта на професията прокурор”.

Обществото остава в впечатление, че като висш магистрат той демонстрира чувство на недосегаемост, смята Рашков.

Той се спира и на това, че в Софийската градска и Софийската районна прокуратура имало специализирани отдели. Всъщност такива съществуват от години, далеч преди Иван Гешев да стане главен прокурор. Това обаче пораждало съмнение в обществото доколко независими са прокурорите в тези отдели, още повече че в голямата си част те били и командировани.

Практиката да се командироват магистрати в градската прокуратура, а и в градския съд е от години и тя е поради натовареността и недостига на кадри.

За да се задвижи процудурата за отстраняване на главния прокурор, тя трябва да бъде подкрепена от минимум 17 членове на ВСС.