Янаки Стоилов: Гешев недопустимо е разрешил използването на информация от СРС (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9996180 www.24chasa.bg
ЯНАКИ СТОИЛОВ

Не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да освободи главния прокурор. Това каза служебният правосъден министър Янаки Стоилов в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Това поставя на голямо изпитание самите членове на ВСС да покажат дали те са самостоятелни, дали те са еманципирани от позицията на едни или други личности, които имат своята роля във ВСС, а бих казал в много случаи определят и решенията на ВСС", допълни той.

Каквото и да реши Висшият съдебен съвет институционално трябва да го приема и какви мотиви и коментари имам е личен въпрос, каза още Стоилов.

"Институционално това решение в едната или в другата посока може да бъде само алтернативно. В случая, по отношение на висшите ръководители ние нямаме степенуване на нарушенията, както е за останалите магистрати и ръководители, да има да речем порицание или някаква друга санкция, която да кажа - да, има някакви нарушения, но те може би не са в толкова голяма степен. Така че за тримата открояващи се ръководители в съдебната власт решението е алтернативно", коментира служебният министър на правосъдието.

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор", уточни Стоилов.

Припомняме, че той представя мотивите за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев на заседание на ВСС. Около 10 страници е написаното от вътрешния министър Бойко Рашков, със 100 страници приложения, каза днес Стоилов. 

Нарушението на Гешев е главно свързано с недопустимо използване на информация, придобита със СРС, злоупотреба с Бюрото за защита на свидетелите и др.

Задачата е ВСС да се произнесе по тези въпроси. Това е точка първа за разглеждане на 22 юли.

"Единствен ВСС може да се произнесе с решение. Даже неговото решение не е крайно, тъй като ако той потвърди това предложение, то вече трябва да стигне до президента, който издава указа както за назначаване, така и за освобождаване на главния прокурор", уточни Янаки Стоилов.

Чети реакцията на Гешев ТУК.