Турция включва и ваксинирани с "Коронавак" в тестовете на "Турковак"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9996767 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа СНИМКА :Ройтерс

Турското здравно министерство обяви, че хора, които са получили две дози от китайската ваксина "Коронавак", могат да се включат сега като доброволци в клиничините изпитания в трета фаза на турската ваксина срещу коронавирус "Турковак", съобщава в."Дейли Сабах".

Турският здравен министър Фахреттин Коджа отправи вчера покана в съобщение в туитър към доброволци на възраст между 18 и 59 години, които са получили втора доза от ваксината Коронавак преди най-малко 90 дни, да се включат в клиничните изпитания и да получат трета доза ваксина. Прилагането на кандидат-ваксината "Турковак" на доброволци, ваксинирани с Коронавак, ще се осъществява в Градската болница в Анкара, като се очаква повече градове да бъдат включени в тези клинични изпитания.

Досега само хора, които не са били ваксинирани срещу коронавируса, участваха в клиничните изпитания в трета фаза на турската ваксина "Турковак", започнали миналия месец.

Ваксината "Турковак", която се очаква да бъде първата турска ваксина, готова за използване в страната, спада към групата на инактивните ваксини, подобно на китайската ваксина "Коронавак".

Главният лекар на Градската болница в Анкара д-р Ихсан Атеш е посочил пред репортери, че в рамките на изпитанията, започнали от сряда в болницата, ще се сравни ефективността на трета доза ваксина от ваксините "Турковак" и "Коронавак", съобщава Анадолската агенция, предаде БТА.

Досега в Турция са поставени над 62,4 милиона дози ваксина срещу COVID-19 в рамките на ваксинационната кампания, започнала в средата на януари. Турският здравен министър съобщи, че близо една трета от населението на страната на възраст над 18 години или 20 милиона души са получили досега две дози ваксина. От 1 юли в страната започна имунизацията и с трета доза ваксина. Хората над 50 години, както и медицинският персонал, могат да се записват за поставяне на трета доза.

Турските граждани могат да избират между препаратите на китайската компания "Синовак", на "Пфайзер/Бионтех" или руската ваксина "Спутник V".