Борисов: ДПС играха за "Има такъв народ" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9998757 www.24chasa.bg
Борисов на брифинг заедно с проф. Костадин Ангелов и Даниел Митов

Движението преливало гласове към партията на Слави - ГЕРБ представи анализите си на изборните резултати

"Аз само попитах: "А човекът, този ядения, той жив ли е сега?" "Жив си е." Е, значи не съм го изял", разказа за разпита си Борисов

"Винаги сме казвали, че на тези избори има уйдурма. Цифрите го показват. ДПС играха за "Има такъв народ", това е факт", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Според ГЕРБ от дивжението са преливали гласове към партията на Салви в много региони. Това показват и сравненията им на данни от секциите в столични ромски махали.

Във ВиК секторите, горските стопанства всички назначения са направени от ДПС. Там където не са имали достатъчно хора от БСП, а с назначаването и на бившия военен министър Цонев във ВиК дружеството, в надзорния съвет, вече всичко става ясно, каза Борисов.

Той цитира думи на служебния вътрешен министър Бойко Рашков пред "Медиапул". Там той казва, че известен политик от близкото минало купува гласове от Враца, Монтана и Видин. Те са за партия от извесен етнос. По късно думите си Рашков потвърдил пред агенция "Фокус", цитира отново Борисов.

"После на Рашков някой му дърпа спирачката рязко. Това е Радев, който знае за тези сглобки и Аврамов вече е депутат. Може и да не е Аврамов, но от ДПС кой да е. Интересно ми е да видя дали някоя медия ще отиде да види кой е този депутат който е купувал гласове", каза още Борисов.

Той припомни, че над 3000 симпатизанти и членове на ГЕРБ са били разпитвани преди изборите. Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов път изнесе партийните анализи над изборния резултат, който показвали, че ГЕРБ-СДС води с 30 хил. гласа от страната пред "Има такъв народ", а преднината на партията на Слави идва от гласовете от чужбина. Възможността за отваряне на неограничен брой секции в чужбина пък не увеличил избирателната активност, а е създал възможност за купуване на гласове.

Според Борисов служебният кабинет "са си платили масрафа", като са направили назначения на ДПС по висшите етажи на държавни служби. За пример той посочи новият шеф на полицията в Кърджали. Той цитира и последните интервюта на Христо Иванов, който твърди, че ДПС трябва да бъде държана далеч от упралението на страната. 

Борисов за пореден път показа първа страница на седмичника "Капитал". След като на последната си пресконференция той показа Христо Иванов, Тошко Йорданов и Слави Трифонов със скафандри, този път на корицата на изданието е портрет на Салви Трифонов в надпис Error 404 (Грешка 404 - често показвана при компютърни проблеми с интернет връзката - б.а.)

Театрално Борисов се пошегува с думата Error, като помоли Даниел Митов да я изрече с акцент.

Борисов засегна и темата с отстраняването на проф. Асен Балтов от позицията шеф на болница "Пирогов". Той определи служебния здравен министър Стойчо Кацаров - "като Румен Радев, но плюс корупция".

"Когато се говори за дейността на българските герои и то във военно време, 14 месеца, и то срещу непознат враг, уплаши и руснаци, и американци, и германци, и всички. Борихме се денононщно от втора линия като правителство, обезпечавайки с облекла и маски. Обезпечавахме с по 1000 лв. всички работници. Тогава съм се запознал с Балтов, с Мутафчийски, с Тодор Кантарджиев, Гигов, тогава се запознах и с Ангелов, когато го направихме министър.

Всичките тези хора са си били там, 100% професионалисти. А че веднъж са идвали с мен да видят магистралата, заедно спасихме БулБио. Първи отваряхме, първи затваряхме. Сега българите виждат разликата с чужбина. На морето, по планини, народа се весели, почива", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и колко много заразени има в цяла Западна Европа на фона на малкото новозаразени у нас. За България това са едва 57 души за последното денонощие, а за Гърция са 2054.

"Кажете едно благодаря, бе! За метро, за това за онова... Вярно то ще бъде благодаря половин час...", обърна се Борисов към служебото правителство.

По-рано през деня служебният вътрешен министър Бойко Рашков в интервю заяви, че се надява Борисов да бъде викан още много пъти на разпит по различни случаи през годините. "Ако на Рашков му кажа всичко каквото мисля за него, вярно трябва да ме осъдят. Просто ми е жал за полицаите", коментира Борисов.

Той обясни, че на разпита в Национална дирекция полиция в четвъртък е бил разпитван по слухове. "2009 г. някакъв чул, когато аз съм правил кросове в резиденция "Бояна". Ако беше казал, чух го на футбол докато играеше, пак ще има някаква доза истина. Аз крос не съм правил никога. Това го ненавиждам кроса. Цецо правеше кросове. И продължава. Аз не... Че той чул, че някой разказал, че еди-какво си се е случило", каза Борисов.

"Аз само попитах: "А човекът, този ядения, той жив ли е сега?" "Жив си е." Е, значи не съм го изял.", каза още Борисов и посочи, че бившият земеделски министър Мирослав Найденов се е обърнал срещу ГЕРБ.

"После ме попитаха дали евентуално мога да си спомня за някакъв Иван Танев. Ни съм го виждал, ни съм го чувал. Само,ч е като провериш в интернет, това е този Универсалния, където през 2012 г, го гонят с червена бюлетина от Интерпол", разказа още за разпита си Борисов и предположи, че може бащата на Танев Георги Танев да е водил Бойко Рашков на заведение в миналото.

Отрече и за слуховете, че имал къща в Барселона. "Нито съм имал къща. Нито имот. Проверяваха испанци, китайци, французи. Имам си къща В Банкя и там могат да ме намерят. Напрягат ми семейството. Тревожат ми децата", отвърна той и попита защо не се разследва Бойко Рашков, който имал 19 имота. Посочи и президентския секретар Пламен Узунов, че не е разпитван за плик, който получи в столен ресторант при среща с бившия шеф на митниците Петко Петков.

"Не може да не извикаш Пламен Узунов и да го питаш: "Дори да си взел пури и коняк, защо?", заяви Борисов.

Според лидера на ГЕРБ ако остане служебното правителство на власт, а не бъде избрано ново ще бъде полезен ход за партията. "Ако може да остане това служебно правителство е идеално за нас, защото то директно виси на врата на Румен Радев и ще го потопи него.
Сведоха нивото на политиката до подигравки", каза още той.

"Кандидат президента казал, че служебното правителство чудесно се справя с демонтажа на ГЕРБ. Чакай бе, това служебно правителство трябва само да се справя с честни избори!", каза Борисов.