"168 часа": Тайната стратегия, с която Бащата на еврото и Роналд Рейгън победиха СССР

https://www.24chasa.bg/novini/article/9999240 www.24chasa.bg
Бащата на еврото Робърт Мъндел

Правилата за приемането на еврото са създадени от Бащата на тази валута - нобеловия лауреат Робърт Мъндел, който си отиде от този свят през април.

Още съвсем млад той се концентрира върху валутите, плаващите курсове и златния стандарт.

Прави задълбочено историческо проучване и стига до извода, че системата на Бретън Уудс се дължи много повече на дисциплината, налагана от Федералния резерв на САЩ, отколкото на златния стандарт.

Според него зоните с една валута разчитат на факта, че ценовите им нива и

ценовата стабилност

са приблизително еднакви. Оттук той прави извода, че ЕС и САЩ не могат да постигнат съгласие по отношение на инфлацията. Причината е, че през 60-те години бушува войната във Виетнам, а системата на Бретън Уудс и златният стандарт се разпадат, което ще доведе до колапс във финансовата дисциплина. Мъндел вижда, че САЩ и Европа поемат по различен път, и обявява, че те трябва да имат различни валути. От този момент той се застъпва за Европейския икономически и монетарен съюз и предлага създаването на еврото. Преди 21 години икономистът прави и смелата прогноза, че еврозоната ще обхване още страни - около 50 държави, докато щатският долар ще се разпространи в Латинска Америка и голяма част от Азия.Макар и смятан за Баща на еврото, той се противопостави на някои европейски политици, които отдавна настояват за

единна европейска власт,

"която да контролира всички данъци и мита на държавите". Според Мъндел този "трансфер на суверенитет е твърде голям".

Роналд Рейгън завинаги ще остане в историята като човекът, който с хитрост победи Империята на злото.
Роналд Рейгън завинаги ще остане в историята като човекът, който с хитрост победи Империята на злото.

Той бе сред най-яростните противници и на Европейския механизъм за стабилност, разработен заради Гърция. Според него, когато една страна закъса, другите трябва да й помогнат, за да не се застраши стабилността на еврозоната и ЕС. Мъндел бе категоричен, че не е честно отделни страни да носят

Социализмът години наред изглеждаше непобедим.
Социализмът години наред изглеждаше непобедим.

отговорност

Програмата-блъф
Програмата-блъф "Междузвездни войни" ускори краха на социализма.

за по-широкопръстите държави, които с лекота трупат заеми. Тезата му бе, че това разваля цялостната дисциплина и рано или късно ще доведе до нов прецедент, което може да минира цялата идея на еврозоната. Причината е, че има вероятност по-пестеливите в един момент да откажат да плащат заемите на тези, които не могат да си направят сметката.

Мъндел често е атакуван. Каква е причината и защо Джордж Буш-баща му се присмива, четете ТУК.