Принц Кирил пред "168 часа": България направи всички жертви за еврото, време е за ползите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9999317 www.24chasa.bg
Кирил е вторият син на Симеон Сакскобургготски.

Общата валута създава по-ефективна и прозрачна търговска среда, казва князът

Приемането на еврото през 2024 г. отново изостри дебата между защитниците и противниците на европейската валута. Тезата на едните е, че от 2015 г. никоя страна освен Литва не си е позволила тази

авантюра

Според тяхната теория сега е най-неподходящият момент, защото заради пандемията бюджетният дефицит за 2020 г. е 3,4%, но състоянието на публичния дълг ще се влошава, защото разходите трайно превишават приходите.

Може би затова страната ще вземе няколко милиарда евро заем през 2021 г. Проблемът е, че това ще повиши съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт. За да влезем в еврозоната, то трябва да е под 60%, за да няма риск с обслужването на борчовете.

Независимо от тези особености на ситуацията у нас в лагера на защитниците на еврото вече повече от 20 години е принц Кирил.

"Въпреки проблемите, свързани с високите нива на дълга според историческите стандарти, аз все още вярвам, че общата валута създава по-ефективна и прозрачна търговска среда с по-малко бариери (пречки - бел. ред.) и разходи" коментира пред "168 часа" принц Кирил.

Какво съветва България да направи, четете ТУК.