Двойник на Стойчо Кацаров ли е бил в “Пирогов” и кой днес казва истината? (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9999865 www.24chasa.bg
СТОЙЧО КАЦАРОВ

Служебният министър с ново обвинение към болницата, с която воюва и заради личната си история. Твърди, че негов подпис е фалшифициран, лекарка е категорична, че го е положил пред нея

В нов спор за фалшификации влязоха най-голямата спешна болница “Пирогов” и служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

“Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко, написано от лечебното заведение, е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”, заяви министърът пред Нова тв, показвайки медицинска документация.

Това е поредното му обвинение към болницата, след като уволни директора ѝ проф. Асен Балтов. С личната си история настоящият здравен министър започна битка срещу най-голямата болница за спешно лечение. Бившият председател на пациентска организация я обвини първо за фалшиви пациенти. После обяви, че сам е открил, че е лекуван от цироза в “Пирогов”, без това да е ставало, и данните му са ползвани за източване на здравната каса. Тези твърдения на Кацаров обаче бяха опровергани от шефа на ковид отделението на болницата доц. Петър Атанасов. Кацаров е бил хоспитализиран, за да не плаща за изследванията си, но е отказал да нощува в болницата, разказа доцентът в петък.

“Защо да влизам като частен пациент. Аз мога да отида, когато ме повикат. Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Това беше събота. Защо някой, който иска да ми прави услуга, не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно? Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лв.?”, отговори в неделя Кацаров и пак нападна болницата.

Министърът поискал документите си от “Пирогов” на 1 март. Разбрал, че е бил лекуван по клинична пътека с диагноза цироза, месец след контролния му преглед. Кацаров увери, че нямало проблем да си плати изследванията.

“Няма как да е нормална тезата, че ние вземаме 2500 лева, за нещо което струва 100 лева”, добави служебният здравен министър. Според него “опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”.

Кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране, ще реши съдът.

Подписът на Кацаров обаче е положен пред свидетел, обяви д-р Христина Каменова, която е приела министъра в болницата.

“Кацаров беше изпратен до мен от началника на клиниката доц. Атанасов да бъдат прегледани със съпругата му и той да бъде евентуално хоспитализиран на легло във вътрешна клиника. Пациентът бе изпратен за ЕКГ и скенер на бял дроб, след което собственоръчно подписа всички необходими документи. Единият е декларация за хоспитализация, той го подписа пред мен”, заяви д-р Каменова.

“Дали пациентът ще остане на легло, преценява началникът на клиниката. Те са преценили, че състоянието му позволява да е на домашен престой. По негово желание той не е останал в болницата”, добави лекарката.

На въпрос за обвиненията на Кацаров, че положените подписи са били преправени, тя отговори: “Нека го докаже”. По думите ѝ Кацаров е подписал всичко пред очите ѝ.

В спора се включи и бившият министър проф. Костадин Ангелов, който защити колегите си лекари. “ В рамките на 3 дни Кацаров си променя мнението няколко пъти - веднъж ходи на ски, друг път твърди, че е бил на контролен преглед и не е лежал в болницата. Той лъже, излъга всички български граждани”, смята бившият шеф на “Александровска”, който вече е политик от ГЕРБ.

Проф. Ангелов намекна и че първото заседание на новия съвет на директорите на “Пирогов” се провело в адвокатска кантора, свързана с бизнесмена и политик от Дубай Васил Божков, но без да посочва името ѝ.

Бившият министър съобщи още, че за шеф на ямболската болница е назначен пенсионер, и попита риторично какво е постигнал новият директор на Александровска болница, докато е бил шеф на болницата в Шумен и тази в Ловеч. “Само ще кажа, че тази в Ловеч се дотира всеки месец от Министерството на финансите, за да не фалира под неговото управление”, добави проф. Ангелов.

“Съжалявам, че Балтов не ми е семеен приятел. Искам да е било така, но не е. Както и Кантарджиев. Зорлем дойде при нас човекът. Сега мисля, че ще ударят и шефа на “Бърза помощ”, защото веднъж е идвал при мен. Сега ще го съсекат”, прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Проф. Балтов: Нямаме мотив да точим касата

Бившият шеф на “Пирогов” заплаши министъра със съд

“Пирогов” няма мотив да източва пари от здравната каса с пациенти с ковид и постковид. Това разясни бившият шеф на спешната болница проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

Миналата седмица той бе освободен от здравния министър Стойчо Кацаров след проверка на НЗОК, в която се говори за фалшиви хоспитализации.

Плащането за времето на пандемията е с лимити до 85% и не зависи от преминалите пациенти, стана ясно от обясненията на проф. Балтов. Той показа данни какви средства е получила спешната болниза от март 2020 г. до юли 2021 г. “Не можем да си изпълним до 85% от лимита.

Ако сме крали, щяхме да сме

много над тези проценти”,

настоя той.

Проф. Балтов напомни и че в НЗОК за двете години на пандемията така и не са направили отделна пътека за хората с постковид симптоми. Едно от основните обвинения срещу болницата е, че пациенти с постковид са диагностицирани с цироза. Всъщност в “Пирогов” са ползвали клинична пътека за чернодробно увреждане.

“Винаги съм оставал с впечатление, че за нас е най-важен човешкият живот. На всеки рапорт съм казвал: Не пестете сили, не пестете средства, най-важното е колкото може повече хора да оцелеят и оздравеят. И ние наистина не сме пестили. Знаете ли какво значи 8,5 тона кислород на денонощие? Това е колкото за стоманодобивно производство”, коментира още проф. Балтов.

“Четири дни слушаме лъжи

50 пъти повтори, че има диагноза цироза. Истината е, че временно черният му дроб е бил зле и заради това е приет по тази пътека”, обясни бившият шеф на “Пирогов” по повод на обвиненията от страна на Стойчо Кацаров, че той самият е бил сред фалшивите пациенти на болницата, с които опитала да източи пари от касата.

Първата лъжа на Кацаров била, че не е ходил в “Пирогов”, а на следващия ден говорел, че имал право на безплатен контролен преглед, докато впоследствие сменил версията “че е бил поканен”, изброи твърдения на здравния министър проф. Балтов.

“Лежал е, разбира се. В началото на декември заради ковид пневмония и на 12 декември е изписан. На 12 януари не идва на контролен преглед, а на 23-и, както видяхме от документите”, каза Балтов.

“Аз лично сверих неговите подписи, включително и при увеличение на капитала, и това са неговите подписи. Той е от 26 юни. И да твърди, че този лист е фалшив, е недостойно. Чекирал се е с неговата лична карта. Не е фалшив подписът му, нека направят графологична експертиза”, каза още Балтов. Според него неслучайно колегите му искали оставката на министъра.

Той не е искал да остава изобщо в болницата и вече с доц. Атанасов, доколкото разбирам, имат близки семейни отношения, са се разбрали, допълни той. Балтов се закани да съди Кацаров, както и заместниците му, които излезли да говорят по предварителна информация и казали, че има над 900 фалшиви пациенти в болницата.