Операта „Мадам Бътерфлай“ от Пучини - на 20 август на фестивала „Музи на водата“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10001299 www.24chasa.bg

На 20 август публиката на фестивала „Музи на водата“ ще има възможност от 20 часа да съпреживее сърцераздирателната история на Чо-Чо-Сан, изоставена от американския си съпруг, който се завръща години по-късно с новата си жена, единствено и само, за да вземе синът им.

В „Мадам Бътерфлай“ участват: Цветана Бандаловска (Чо-Чо Сан), Весела Янева (Сузуки), Цвета Сарамбелиева (Кейт Пинкертон ), Мартин Илиев (Пинкертон), Венцеслав Анастасов (Шарплес ), Николай Павлов (Горо), Цветан Цветков (Принц Ямадори), Димитър Станчев (Бонзо), Ангел Христов (Комисар), Слави Манов (Чиновник) .

Диригент: Андрей Галанов

Постановка: Пламен Карталов

Несподелени чувства, заради различия в ценностите, или обикновено житейско разминаване? Какво се случва в сюжета на операта? Американски военноморски офицер (Пинкертон) се оженва за младо японско момиче (Чо-Чо Сан). Но докато тя вижда в това сериозен житейски ангажимент, Пинкертон не търси повече от обикновено мимолетно удоволствие.

Какви са героите - жертва на обстоятелствата, играчки на безлична съдба, или просто фигури в нещата от живота?

Пучини открива сюжета за своята шеста опера по време на престоя си в Лондон. Там гледа едноактната трагедия на Давид Беласко. Започва да композира през 1901, но често се налага да спира. За да напише операта, той се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както и със съпругата на японския посланик.

Първата премиера на операта е в Миланската скала на 17 май 1904 година. Пучини преработва операта и на 28 май същата година я представя отново. В Театро Гранде в Бреша успехът е грандиозен.

През 1905 операта е играна в Ковънт Гардън, Лондон, а на следващата в Опера комик, Париж.

Мадам Бътерфлай е опера, покорила сърцата на зрителите по целия свят.