Скритите символи на накитите в НИМ

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10009599 www.24chasa.bg
Доц. д-р Бони Петрунова - директор на НИМ, открива изложбата. Вдясно - министър Минеков СНИМКА: Архив на музея

Шедьоври на златарското изкуство от българските земи показва колекционерът  Антонио Василев

В изключително богатата експозиция от пафти, накити за глава, обици, пръстени, амулети, могат да се видят уникални християнски изображения

Изложбата „Скритите символи в старите накити“ бе  открита на 20 юли 2021 г. в присъствието на министъра на културата проф. Велислав Минеков, зам.-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов, приятели и съмишленици на музея.

Изложбата представя шедьоври на златарското изкуство от българските земи през периода XVI – XX век. Експонатите в нея доказват не само уменията на майсторите, но и представят символиката, вплетена в накитите на българската жена.

В изключително богатата експозиция от пафти, накити за глава, обици, пръстени, амулети, могат да се видят уникални християнски изображения върху седеф, невероятно майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен емайл, както и гравирана кована украса.

Повече от 30 години Антонио Василев събира произведения на традиционното българско златарско изкуство. Той е притежател на най-голямата частна колекция в страната. Прецизното изграждане на колекцията дава представа за основните акценти в изкуството през първите векове на Османско владичество и Възраждането.

Представената изложба с образци на златарското изкуство от колекцията на Антонио Василев се превръща във важна част от наследството на българското златарско изкуство, развивало се по българските земи през XVI-XX в. Поради тази причина ръководството на Националния исторически музей за поредна година включва в експозиционната си програма автентичната колекция от накити.

Според думите на доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, Антонио Василев е част от близките приятели на музея и съмишленик, който допринася за опазването и популяризирането на нашето културно наследство. Националният исторически музей е отворен за всички колекционери, които се съобразяват със закона за културното наследство.

Скритите символи на накитите в НИМ

Скритите символи на накитите в НИМ

Скритите символи на накитите в НИМ

Скритите символи на накитите в НИМ