Защо пием алкохол? Прави ли ни по-щастливи

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10013247 www.24chasa.bg

Дискусиите в областта на общественото здраве, свързани с употребата на наркотици и алкохол, обикновено са резки и крайни. Говори се главно за това, че алкохолът засяга всеки орган в тялото на пиещия и може да увреди развиващия се плод. Интоксикацията може да наруши мозъчната функция и двигателните умения; интензивното използване може да увеличи риска от някои видове рак, инсулт и чернодробни заболявания.

Всичко това е вярно, разбира се, но е непълно. Не наливате чаша вино с вечерята, за да „увредите развиващия се плод;“ правите го, защото виното ви помага да се отпуснете след дълъг ден. Не излизате до бара и не пиете пет бири с приятелите си, за да "увеличите риска от някои видове рак;" правите го, защото бирата помага на разговора и на това да ви е по-леко и по-приятно.

С други думи, повечето хора се напиват, защото е забавно.

Поредица от изследвания от Великобритания се опитват да определят точно колко щастие получаваме от чаша вино или бутилка бира. Изследването става с помощта на масивен набор от данни в реално време - приложението Mappiness, безплатно приложение за iPhone, което пита хората по няколко произволни пъти на ден колко са щастливи по скала от 1 до 100.

Приложението, разработено от Лондонското училище по икономика, за да разбере по-добре човешкото благосъстояние, също така пита потребителите с кого са (приятели, семейство, сами и т.н.) и какво правят (работа, общуване, пиене и т.н. ). Изследователите са събрали 2 милиона отговора от приложението, които над 31 000 души са записали между 2010 и 2013 г. И всичко това в отговор на въпроса дали хората са по-щастливи, когато пият или не.

Какви са резултатите от изследването четете ТУК - на нашия сайт mila.bg.