За първи път концерти от “Варненско лято” в афиша на Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10016068 www.24chasa.bg
Ансамбъл “Варна” винаги събира многобройна публика.

От юни до септември се предлага интересна културна програма в тези курорти

Фолклор, куклен театър и симфонична музика - това е част от лятната програма за курортите край Варна като износ на култура извън морската столица. Тя се осъществява дебютно през тази година в два от големите курортни комплекси.

Културата дава

добавена стойност

на туристическия

продукт,
казват партньорите по проекта.
За първи път на алтернативни сцени извън морския град са включени специално подготвени събития от програмата на Международния музикален фестивал “Варненско лято”.

През август курортът Св. св. Константин и Елена ще е домакин на майсторски класове по цигулка на проф. Михаел Фишеншлагер, Австрия, и на проф. Марио Хосен, България, които в рамките на два дни ще представят програми със своите студенти. Изявите са със свободен вход и могат да бъдат посетени от всеки желаещ да разнообрази и обогати своята почивка в комплекса.

Културните програми в Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена, организирани от общинската дирекция “Култура и духовно равитие” във Варна, стартираха още през 2017 г.

“Огромна е нашата удовлетвореност, че вече 5 г. можем да представяме добре планирани и организирани събития, които отразяват нашата амбиция да удовлетворим с културно съдържание целия активен туристически сезон - от юни до септември, с една висококачествена като съдържание културна програма”, коментират за “24 часа” от общинската културна дирекция.

Общо 40 концертни

изяви са

разпределени в

двата комплекса
В курорта Златни пясъци културната програма ще се изпълнява на сцена "Адмирал" към едноименния хотел, разположена в централната част на комплекса, докато в Св. св. Константин и Елена локации са предимно хотели и пространството пред търговския център "Приморски".

Гостите на двата курорта стават свидетели, а понякога и участници в различните музикални жанрове и стилове – опера, оперета, мюзикъл, поп рок, електронна музика, балет, фолклор, куклен театър.

Амбицията на екипа е да предложи многообразна палитра от събития, така че изкуството да стигне до летовници с различни културни и естетически потребности, коментират още от общинската дирекция. Изпълнителите са едни от най-добрите артисти от Варна в Държавната опера, кукления театър, фолклорния ансамбъл и други.  

Туристите ще се насладят и на събития, в които участват и известни български и чуждестранни изпълнители и състави, гостуващи на морската столица. В Златни пясъци гастролира концерт с изпълнители от Международния проект “Фестивал Линкс”, в който партньор бе отново община Варна.

100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град е специален акцент в събитийния календар на града. Именно заради това между община Варна и управленията на курортните комплекси Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена е възстановен диалогът и е създадена една успешно работеща формула в името на летовника така, че всички, избрали дестинацията Варна, да получат продукт, в който културата е съществена и неделима част от цялостното ни предложение към тях, коментират още организаторите.

В Св. св. Константин

и Елена радва -

фолклор, мюзикъл

и куклен театър
Първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена посреща гостите си през лято 2021 с богата културна програма, също организирана с подкрепата на дирекция “Култура и духовно развитие” във Варна. Туристите могат да разнообразят морската си и спа ваканция с концерти на открито за всеки вкус.

Сред участниците са изпълнители на камерна музика, солисти и балет на операта, актьори от кукления театър, фолклорни формации, рок музиканти.

През август курортът е домакин на майсторски класове по цигулка на проф. Михаел Фишеншлагер и проф. Марио Хосен. Ментори на млади музиканти ще бъдат още кларинетистът Илиян Илиев, САЩ, флейтистът Ивайло Василев, а също виолончелистката Лиляна Кехайова и мецосопраното Мичико Дате, Япония. Те и учениците им от Австрия, Испания, Румъния, Турция, Литва и България, както и гостите на курорта ще присъстват на 3 концерта в Св. св. Константин и Елена.

Комплексът е културна сцена също и за балетни, оперни и оперетни спектакли, куклени представления, фолклорни програми, електронна музика, най-доброто от световните мюзикъли.