"Парсифал" от Рихард Вагнер - тази вечер от 20 ч БНТ2

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10021536 www.24chasa.bg
Рихард Вагнер

Тази вечер от 20 ч БНТ2 ще излъчи първа част на тържествената сценична мистерия в 3 действия "Парсифал" от Рихард Вагнер - великолепната постановка на Пламен Карталов от сцената на Софийската опера. Документалният запис е от 2017 г.

Главни действащи лица:

Костадин Андреев - Парсифал,

Радостина Николаева - Кундри,

Ангел Христов - Гурнеманц,

Атанас Младенов - Амфортас,

Бисер Георгиев - Клингзор,

Петър Бучков – Титурел

Хр. Дамянов - Първи рицар на Граала

Стефан Владимиров - Втори рицар на Граала

Диригент: Константин Тринкс Режисьор: Пламен Карталов

Сценография: Свен Йонке

Костюми: Станка Вауда

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Музикална подготовка: Рихард Тримборн

Солисти, оркестър, хор и балет на Софийската опера

Вагнер определя това своя последно сценично произведение не като опера, а като „тържествена сценична мистерия”. Гледал е на него като на нещо като „религиозна церемония”, а не на „традиционно развлечение за меломаните”. Настоявал да не бъде аплодирано и представяно в други театри, освен в неговия „Фестшпилхаус” / Дом за тържествени представления”/ в Байройт, където според неговия замисъл можело да се изпълняват единствено неговите творби.

Но на премиерата на публиката било разрешено от Вагнер да аплодира в края на второто действие / докато след първото й било забранено – тази забрана важи и до днес!/. Само в „Метрополитън” и до днес важи пълната забрана на аплодисментите. Що се отнася до забраната за представяне на „Парсифал” извън Байройт, Вагнер я нарушил в края на живота си като разрешил на тенора и импресариото Анжело Нойман да я покаже на редица големи световни сцени. Но предвидените премиери не се осъществили, с изключение на тази в Метрополитън, Ню Йорк, където постановката се превърнала в типично американско шоу, с много рекламен шум, лотария, специален влак „Парсифал - експрес” от Чикаго до Ню Йорк...