Осъденият на 20 г. украински режисьор Олег Сенцов отива на феста във Венеция

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10026957 www.24chasa.bg
Олег Сенцов СНИМКА: Архив на "София филм фест"

Rhinoceros - вторият му проект, беше представен за първи път на международен копродукционен пазар през 2012 година в рамките на Sofia Meetings

Лежи пет и половина години

Режисьорът е освободен след апел, подписан от Педро Алмодовар, Роберто Бенини, Стивън Долдри, Майк Дауни, Агньешка Холанд, Аки Каурисмаки, Анджей Вайда

Дългоочакваният проект Rhinoceros на украинския режисьор Олег Сенцов, стартирал от Sofia Meetings, ще участва в конкурсната програма „Хоризонти“ на Венецианския филмов фестивал, съобщиха от екипа на "София филм фест". Там в журито са и нашите успешни авторки на филми Весела Казакова и Мина Минева.

„Rhinoceros“ е вторият проект на украинския режисьор Олег Сенцов и беше представен за първи път на международен копродукционен пазар през 2012 година в рамките на Sofia Meetings. През 2021 година той бе показан и като Works in Progress на Sofia Meetings.

„Rhino“ получи наградата на LVT за най-добър втори пълнометражен проект, но непосредствено след началото на подготовката за снимките, Олег Сенцов беше принуден да изостави творческите си планове, след като през пролетта на 2014 година беше арестуван от руските служби за сигурност и му бе повдигнато обвинение за терористични действия в подкрепа на протестите Евромайдан в Киев и заради декларираната му позиция срещу анексирането на Крим от Русия; арестът бе последван от присъда с продължителност 20 години.

Европейската филмова академия инициира акция в защита на Сенцов срещу неговото задържане – протестното писмо бе подписано от Педро Алмодовар, Роберто Бенини, Стивън Долдри, Майк Дауни, Агньешка Холанд, Аки Каурисмаки, Майк Лий, Кен Лоуч, Антонио Саура, Фолкер Шльондорф, Бертран Таверние, Анджей Вайда.

Благодарение на действията на световната филмова общност, пет години и половина след ареста на Сенцов, той бе пуснат на свобода в размяна на затворници и след дълъг период на физическо възстановяване, режисьорът бе в състояние да възобнови работата си по „Rhinoceros“.

Действието във филма е ситуирано през 90-те години на ХХ век, а фокусът в тази криминална драма е върху един обикновен човек, който се превръща в престъпник във времето, когато Украйна завоюва своята независимост и излиза от границите на Съветския съюз.

„Виждали сме много филми за хора извън закона, но аз се интересувам най-много от обикновения човек - какво чувства той; защо действа по начина, по който избира да постъпи; може ли да се промени... В края на краищата, всички знаем, че няма „лоши“ хора - има хора, които вършат зли дела,“ - споделя режисьорът и сценарист Олег Сенцов.

„Rhinoceros“ е копродукция между Украйна, Полша и Германия; продуценти са самият режисьор, Денис Иванов, Дариуш Яблонски, Изабела Войчик, Виолета Каминска и Хейно Декерт. Проектът беше една от 17-те творби, представени като works in progress по време на 18-ото издание на Sofia Meetings през март 2021.