Филмът „Шибил“ с безплатни прожекции из България

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10030342 www.24chasa.bg

Зрители от Варна, Пловдив, Велико Търново, Шумен ще могат да гледат продукцията на открито и да се срещнат с актьорите

Филмът „Шибил“, който спечели 136 награди в 49 държави и покори сърцата на аудиторията на шест континента, тръгва на благотворително турне из България. Ценителите на киното от различни краища на страната ще могат да го гледат безплатно на голям екран под открито небе в рамките на следващия месец.

Извън предварително обявените дни и часове от лятното турне и независимо къде се намират по света, всички фенове на българското кино могат да гледат филма „Шибил“ също и онлайн в платформата за най-новите и качествени български филми и съдържание Neterra.TV+.

Локациите – летни кина и театри, са специално подбрани за сезона, така че да осигурят максимален комфорт на публиката, която ще има и възможността да се срещне на живо с актьорския състав.

Всеки кинофен може да вземе безплатна покана за събитието в своя град от официалния сайт на филма „Шибил“ – www.shibil.bg.

Предстоящите дати са:

30 юли - Варна (Лятно кино, хотел Адмирал, Св. Св. Константин и Елена),

3 август - Пловдив (Лятно кино)

5 август - Велико Търново (Лятно кино)

7 август - Китен (Лятно кино), 11 август - Приморско (Лятно кино)

13 август - Смолян (Летен театър).

 награди на турнето ще е в София, с прожекции между 3 и 5 септември в конна база „Спарата“.

Филмът „Шибил“ е адаптация по едноименния разказ на Йордан Йовков. Той е дело на екип от млади дебютанти, подкрепени финансово от фондация "Първа клапа" – благотворителна организация, водена от принципа „учене чрез правене“.

Всички приходи от благотворителното турне и допълнителната подкрепа на зрителите ще бъдат насочени в следващия филмов проект на фондацията. Всеки СМС, изпратен до националната DMS кампания ще подкрепи бъдещето на младите творци. Даренията се осъществяват чрез изпращане на SMS на номер 17 777 с текст DMS KLAPA.
Neterra.TV+ също подкрепя каузата и нейната основна цел - да даде начален тласък на обещаващите таланти в кино изкуството. Онлайн платформата дава достъп до продукцията по всяко време от всяка точка на света, като също предлага опцията за дарение.

Режисьорът Никола Бозаджиев създава сценария, когато е едва на 17 години и завършва филма 2 години по-късно.

„Шибил“ е отличен с платинено Реми за „Най-добър международен филм“, награда, печелена като дебютна от Стивън Спилбърг, Дейвид Линч, Джордж Лукас, Оливър Стоун, братя Коен, Ридли Скот и други световни знаменитости.

За авторската музика към продукцията младият роден талант Георги Стрезов получава номинация на Международния фестивал за звук и музика в Хърватия, което от своя страна нарежда „Шибил“ до филми като „Паразит“, „1917“, „Жокера“, „Гордост и величие“.

Продукцията се радва на изключителен успех и доказва, че младите таланти имат нужда от подкрепа, за да се развиват и да покоряват световната публика. Призивът за следващите кандидатури ще бъде обявен от фондацията през есента на тази година. За всички, които нямат възможност да се насладят на турнето под открито небе, платформата Neterra.TV+ предлага опция за наемане на филма за 48 ч. за 3,99 или 7,99 с дарение за каузата.

Мисията на фондация „Първа клапа“:

„Първа клапа“ е предпоставка млади творци да направят своя филмов дебют, превръщайки необременените от възраст и опит творчески идеи в реален творчески продукт с художествена стойност.
Чрез DMS кампанията ни "Ти ко-продуцираш бъдещето на творците ни!", всеки зрител може да пусне дарителски SMS на 17 777 с текст на лaтиница ‘DMS KLAPA’. Цената е 1 лв. за абонати на А+, Виваком и Теленор.

За Neterra.TV+:

Neterra.TV+ е нова българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.