"168 часа": Владимир - галеникът на династията Живкови

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10030447 www.24chasa.bg
Владимир Живков (в средата) с Тодор Славков (вляво от него) и роднини на погребението на Иван Славков през 2011 г.

След смъртта на сестра му ДС го взема на отчет и дълго крие данните от баща му

Живеел в сянката на известните си роднини

След смъртта на сестра си през юли 1981 г. Владимир Живков, който си отиде точно 40 години след нея, е взет на отчет в Държавна сигурност. За разлика от всички почести и внимание, на които е свикнал преди 1989 г., на 21 юли т.г. синът на бившия Първи си замина тихо, без много шум.

До баща му обаче в началото не достига цялата информация от ДС. В първите няколко месеца Тодор

Живков бил сломен от загубата на дъщеря си и не искали да го безпокоят. Горе-долу в този период се пренесъл да живее и в резиденцията в Банкя, защото не можел да понесе вилата в "Бояна", която свързвал с Людмила.

Но някъде около честванията на 1300-годишнината на България на 19 и 20 октомври същата година се посъвзел и започнал да мисли как да подготви сина си за свой наследник. От този момент нататък бившият Първи пренасочил усилията си да го развива полека-лека. Бил избран за народен представител от Монтана, станал директор на фондация "Людмила Живкова" със статут на заместник-министър, но не обичал да ходи на работа, както установява ДС.

“Държавното управление не беше неговото амплоа, живееше в сянката на баща си и сестра си. Това му тежеше и го направи трагичен образ", разказа пред "168 часа" Димитър Иванов, последният шеф на 6-и отдел на 6-о управление на ДС. Чудели се как да съобщят на бившия Първи за получените данни от службата.

"Колегите го наблюдаваха, виждаха, че обкръжението му е нездравословно. Около него се въртяха кариеристи и използвачи. Дълго време криеха от Тодор Живков истината и той не беше наясно с проблемите. Накрая му докладваха, че лоши приятели влияят зле на Владимир и че трябва да бъдат изолирани", добави Димитър Иванов. ДС следяла и дали синът няма да започне някаква антидържавна дейност, но такава не забелязали.

Вовата, както всички наричали сина на Първия, става и заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, което се равнява по тогавашните стандарти на министерски пост. За този факт партизанинът Славчо Трънски след 1989 г. казва, че "баща му разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три - единият от които за неговия Владко".

Още от дете за него се грижат гардове от тогавашното УБО (Управление по безопасност и охрана).

Шофьор го вози на училище и установява, че момчето бяга от час, но не смее да разкаже за поведението му на височайшия му баща.

Семейството му винаги било загрижено за него. "Въпреки че Тодор Живков беше много по-близък с Людмила, Владимир беше галеното дете на мама и татко. Беше изтърсак и много го пазеха", разказа познат на фамилията. Синът им се ражда 10 години след дъщеря им, когато бившият Първи е вече на 41 г.

След като завършва училище, решили да го изпратят в казармата като всички негови връстници, въпреки че са могли да го освободят.

За издънките на Владимир и семейната тежест четете ТУК