Велислав Минеков: Трябва да се види как е дошла всяка вещ в колекцията на Божков (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10034185 www.24chasa.bg

Трябва да пренасочим някои музеи към други дейности, казва министърът на културата

Още когато влиза в Министерството на културата, настоящият министър Велислав Минеков иска да знае какво се случва с гробницата в село Караново. "Не знам дали заслужаваме такова находище", допълва той. Според него има прехвърляне на топката. "Отново става дума за пари", категоричен е Минеков.

Местенeто на колекцията от артефакти на Васил Божков не е дело на Министерството на културата. Тя е наистина ценна на световния пазар. Според министъра трябва да се отбележи как всяка от вещите в нея е пристигнала в колекцията. Търси отговорност за това от предишните трима министри на неговото място.

Минеков мисли за смяна на процедурата за директори на театри, защото засега смята, че не е достатъчно адекватна. Откриването на фалшиви читалища той определя като "откриване на политически клубове". За това отговорност трябва да имат кметовете на общините. "Читалищата в Турция, наричани културни клубове, са направени от Ататюрк. Той е видял българските и те са създадени по този образец. Би трябвало да работи по същия начин в България", казва Минеков.

Той също вижда сериозния проблем в дезинформацията и разпространението на фалшивите новини. "Мисля, че няма медии, които да определим като частни", допълва Минеков, според когото има неподходящо финансиране в тях. "Това са подкупи и е една мрачна ситуация за сегашните медии", казва той.

Коментира, че той не стои зад комисията, която даде възнаграждения на популярни изпълнители.  Именно Минеков е трябвало да сложи подписа си в края на документа, макар да не е е стоял зад самото решение.

От 2014 г. е трябвало да започнат приходи от частните хазартни оператори, казва Минеков. Според него загубите са на стойност милиони левове и някой трябва да обърне внимание именно на това.

Той коментира някои от неправилните изказвания на останалите министри, като цитира думи като "ваканцуване" и др. Допълни, че в тази насока може да се работи.

Още следващата седмица Минеков обяви, че ще открият сграда, която ще помогне на младите художници, които тъкмо излизат на пазара в момента и искат да се изявяват.

Според него приходите от историческите и културни обекти не са много добри. "Някои от тези филиали и музеи смятам да пренасоча към друг вид дейност", допълва той, визирайки сградите, изградени само за консумиране на средства. Той посочи, че е наясно за музей, който е имал само 4 посетители за 1 месец.