Японецът Нобуо Фуджита бомбардира континентална Америка от подводница самолетоносач

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10034747 www.24chasa.bg

Сензационна история от втората световна война преди седемдесет и девет години
Нобуо Фуджита - единственият в света военен пилот, който бомбардира през 1942 година континентална Америка, дарява през 1962 г.на жителите на градчето Брукингс като извинение 400 годишен самурайски меч

Едва ли има много хора по света,които знаят къде се намира красивото градче Брукингс,окръг Къри,югозападната част на щата Орегон, САЩ. То носи името на Джон Е. Брукингс, президент на Brookings Lumber and Box Company(Брукингс Лъмбър енд Бокс Къмпани), която основава града през 1908 г. В градчето,разположено живописно на тихоокеанското крайбрежие в района на реката Четко с основен поминък дърводобивни дейности и корабоплавателен местен център днес живеят 6440 души,предимно пенсионери.
На 11 март 2011г. в световните новини за регистрираното най-силно катастрофално земетресение (с магнитуд 9-та степен) в историята на Япония,последвано от ужасяващо цунами се писа и за пристанището на Брукингс. Повредено от приливните вълни на японското цунами с щети,оценени на 25 до 30 милиона долара.
https://coastview.org/articles/2020/07/07/chetco-river-brookings/
Но преди 79 години името на Япония е намесено в историята на градчето. След атака от японците, сутринта на 3 юни 1942 на Датското пристанище на Алеутските острови, близо до Аляска, на 9 септември същата година, планината Емили, близо до Брукингс, става първото място в континенталната част на САЩ, което претърпява въздушна бомбардировка по време на война.

Запалителни седемдесет и пет килограмови фосфорни бомби са хвърлени от японски хидроплан/хидросамолет E14Y1 (в някои източници, наречен "Yokosuka/Йокосука" - от името на производителя), преобразуван в свръхлек бомбардировач. Американското име на този самолет е Glen, изстрелян от подводница -самолетоносач тип I-25 под командването на капитан 3-ти ранг Мейджи Тагами. Според военни експерти набегът на територията на Съединените щати всъщност е бил тестов полет на японската армия, за да се установи възможността за бомбардиране със запалителни бомби на вражеска територия и е целял започване на масивни пожари в гъстите гори на тихоокеанския северозапад на САЩ.
Пилотът на хидроплана е офицерът Нобуо Фуджита, който хвърля запалителните бомби на Уилър Ридж на планината Емили, като подпалва горски пожари. Смелият Фуджита лети отново с втори бомбардировъчен самолет три седмици по-късно, използвайки за ориентация носа Бланко като маяк. След 90 минути полет на изток от нос Бланко той хвърля бомбите си и след това се спасява, като по случайност намира своята подводница-самолетоносач в океана. Японците,когато разбират за това решават да се откажат от използването на корабни самолети за бомбардиране на САЩ, докато не се създаде по-усъвършенствана навигационна система.
Американските военноморски сили - миноносци от бреговата охрана реагират на удара със закъснение - търсят I-25 цяла нощ, но подводницата успява да се измъкне безнаказано. Пирлотът Нобуо Фуджита успял да се върне обратно на самолетоносача, но никога не забравя какво е направил. През 1962-а година приема покана на градските власти на Брукингс да го посети, като японското правителство получава уверения, че няма да бъде съден като военен престъпник. Фуджита настоявал да получи прошка от града и в знак на покаяние, мир и приятелство донесъл като дар на Брукингс, семейния самурайски меч на 400-годишна възраст. Посрещнат бил като приятел и вместо унижения получил ключа на града.
В отговор на благородното помирение ветеранът заплатил също разходите на трима тийнейджъри да посетят Япония, както и платил 1000 долара на местна библиотека в Брукингс за книги. Нобуо също се заел да засажда дървета, за да помогне за възстановяването на гората,запалването на която е причинил.
Нобуо Фуджита направил още три посещения до града и малко преди да почине през 1997-а година, той става почетен гражданин на Брукингс. На следващата година дошла и дъщеря му, за да изпълни последното му желание - да разпръсне праха му там, където е хвърлил бомбите!
Днес, ако посетите градчето Брукингс, можете да видите самурайският меч, дарен от смелият пилот Нобуо Фуджита, изложен в Обществената библиотека, където до експоната има надпис: "Единственият противник, който бомбардира САЩ от въздуха".
https://thatoregonlife.com/2017/01/samuari-sword-brookings/

3 юни 1942 г. Датско пристанище, алеутци, Аляска, САЩ