Годежен часовник вместо пръстен

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/10037944 www.24chasa.bg
Все повече младоженци предпочитат скъп часовник вместо пръстен. СНИМКА: Пиксабей

Сватбите все по-близо до природата и с намигване за важните неща от живота

Пандемията не само постави на пауза плановете на много хора за сватба, но изглежда, промени и представите на някои от тях как искат да отбележат обричането си във вярност един на друг. Международният сайт за модни стоки Lyst отчете повишено търсене на годежни часовници. Само през неговата платформа продажбите на този аксесоар са се увеличили с 42% през последната година, като все повече са и съобщенията в социалните мрежи, че традиционните пръстени са заменени от скъпи часовници.

Годежен часовник вместо пръстен
СНИМКА: Пиксабей

Мъж пише в туитър, че неговата приятелка три пъти му е намекнала, че предпочита ролекс, и когато го сложил на нейната ръка, предлагайки ѝ брак, е била изключително щастлива. Друг пък разсъждава, че часовникът е

Британският премиер Борис Джонсън се ожени за своята трета съпруга според най-новите сватбарски тенденции.
Британският премиер Борис Джонсън се ожени за своята трета съпруга според най-новите сватбарски тенденции. СНИМКА: Инстаграм

далеч

по-полезно нещо

от пръстен, който често пречи при работа. Има коментари и че носенето на бижута по пръстите затруднява тяхното добро измиване и дезинфекциране, което вече всички се стараят да правят, за да се предпазят от коронавирус.

Говорител на британската компания за бижута и часовници Ernest Jones обаче смята, че новата мода в сватбените аксесоари може да се дължи и на увеличаващите се еднополови бракове. “Знаем, че подаряването на часовник за такъв повод е идеалният символ за отбелязване на началото на времето заедно за двойката. Често се казва, че когато жената подарява на мъж часовник, това е символ, че нейното време е и негово, така че това е дългогодишна традиция с много голям смисъл”, обяснява той пред “Дейли мейл”. За мъжете скъпите маркови часовници са и признак на престиж, така че не е изненадващо, че ги предпочитат.

Кейти Браунщайн от компанията за организиране на сватби Joy обяснява, че тенденцията към използване на нетрадиционни символи на ангажираност се наблюдава от няколко години, но се е засилила особено през пандемията. “Оставайки затворени, всички отделихме време за размисли и много традиции вече нямат същата тежест. Приемам насочването към годежни часовници като отражение на нашите ценности. Търсим вече неща, които имат повече значение за нас”, казва тя. Освен това дизайнерските часовници запазват стойността си и по този начин представляват наследствена инвестиция, подобна на диамантите.

Историкът по модни тенденции Кимбърли Крисман-Кембъл също е съгласна, че часовниците са

хубав вариант за

засвидетлстване

на ангажираност

към любимия

човек,

но не смята, че интересът към тях има достатъчно инерция, за да замени традиционните годежни пръстени. “Не мисля, че са идеален заместител, защото носенето им не съобщава на света, че човек е сгоден или женен. За да се случи това, все още трябва да поставите пръстен върху ръката на своята половинка”, коментира Крисман-Кембъл. Като историк на материалната култура тя признава, че е напълно изненадана от това, че преразглеждаме толкова активно как изразяваме ангажираност при брак, и то до такава степен, че някои двойки просто решават да отбележат своя съюз просто с екскурзия, с първа вноска за купуване на къща или друга скъпа вещ.

Успоредно с това се наблюдава тенденция за промяна и в самите сватбени тържества. Не само чрез канене на по-малко гости и с ритуали на открито заради коронавируса, но и чрез включване на декорации, подчертаващи по-тясната връзка с природата. Дори в резиденцията на британския премиер Борис Джонсън в центъра на Лондон в края на май бяха вкарани бали със слама, за да има по-автентичен декор за венчавката му с Кари Симъндс. 33-годишната експертка по пиар се омъжи за него с рокля под наем, боса и с венец от живи цветя на главата, тъй като е активен природозащитник и противник на консуматорското общество. За да е в тон с любимата си, Джонсън пък бе с бяла риза с навити ръкави. Намачканият ѝ вид предизвика доста коментари в социалните мрежи. Някои предположиха, че Борис вероятно не е имал време да я глади дълго, защото този път е бил зает да среше рошавата си коса, за която често е подлаган на подбив. Други писаха, че Кари му е забранила да включва ютията, за да не оставя въглероден отпечатък, а и не е имало особен смисъл, след като е трябвало да седят на бали, както става ясно от сватбените им снимки.

Оказа се, че нищо от това не е вярно. Просто британският премиер и третата му съпруга бяха на гребена на модната вълна в сватбите. “Популярността на церемониите сред природата, градинските коктейли и приеми нараснаха неимоверно много, тъй като

пандемията ни

принуди да

търсим всяка

възможност да

сме на открито Свежи цветя, мек бриз, зелена трева, шум от птици и течаща вода - всички тези сензорни елементи носят вълнение, радост и комфорт, че отново можем да сме свободни. Предполагам, че пространствата с градини, вътрешни дворове и тревни площи, подходящи за разпъване на тенти, ще продължат да бъдат изборът за двойки за сватба дълго след като пандемията е в историята”, обяснява Бека Ачисън, креативен директор на сватбена агенция в Северна Каролина.

В САЩ стават все по-популярни и споделените тържества. При тях двойките купуват времеви интервал, за да се оженят, и по същество споделят разходите си за сватба с две до четири други двойки. Така те имат възможност да получат нещо суперхубаво и по принцип доста скъпо, като го ползват за по-кратко време и с по-малко гости, нещо като познатите у нас клубове за детски рождени дни. “Принуждаването на двойките да определят по приоритет кого всъщност канят и да избират хора, които ще продължат да бъдат важна част от живота им и след сватбения ден, е една от най-големите промени, направени по време на пандемията и която ще продължи и след като тя отмине”, казва Нанси Парк, собственичка на сватбена агенция в Лос Анджелис.